I fjol satte nyföretagandet i Sverige rekord. Men i år kan det komma att överträffas. Dock blir det allt svårare för nya företag att få banklån i pandemin.

ANNONS

I en Almi-undersökning som Dagens Industri (obs, betalvägg) hänvisar till uppger ett av tre bankkontor att det blivit svårare för företag att få lån under rådande coronakris.

”Vår ökning kan delvis bero på att det har blivit svårare att få banklån, men handlar framför allt om företagens ökade finansieringsbehov”, säger Britta Burreau, vd för Almi, till tidningen.

Under 2020 ökade Almis utlåning med 71 procent till 3,9 miljarder kronor, framgår det.

Kapitalanskaffning till småföretagare i fokus

När det gäller Almis verksamhet utgör utlåning och riskkapital till mindre företag i tidigare faser omkring 85 procent av verksamheten, enligt artikeln.

”Det vanligaste sättet att skaffa kapital bland nya företagare är dock att öka bolånet”, säger Günther Mårder, vd för intresseorganisationen Företagarna, till Di som alltså även berättar med hänvisning till Nyföretagarcentrum att 2021 kan komma att slå 2020 års nyföretagarrekord i Sverige.

Under förra året ökade nyföretagandet med 14 procent, trots en nedgång under mars och april med ett efterföljande ”totalstopp från maj till juli”, enligt tidningen.

ANNONS
ANNONS

2020 fick Sverige 73 463 nya företag, vilket kan jämföras med 64 500 nya företag under 2019, visar siffrorna.

Läs även: Chokladfabrik crowdfundar in pengarna [DagensPS.se] »