Kända näringslivsveteranerna Sören Gyll och Sverker Martin-Löf kräver att storbolagen inrättar en företagsakut som förser små och medelstora bolag med riskkapital i coronakrisen.

ANNONS

Duon är knappast obekant inom näringslivet. Sören Gyll var vd och koncernchef för fordonsjätten Volvo och Sverker Martin-Löf ledde Industrivärdensfären, skriver SvD som berättar om att de nu vill att storbolagen gör en insats för att rädda krisande mindre och medelstora företag.

”Stora företag kan ta en del av sitt kapital och stoppa in i det här riskkapitalbolaget som ska förse mindre, medelstora och eventuellt större företag med riskkapital”, säger Sören Gyll, i dag 79 år, till SvD Näringsliv.

Nekas lån och då återstår bara konkurs

I likhet med Sverker Martin-Löf, 76 år fyllda, konstaterar han att företag i kris inte kan ta lån utan måste försättas i konkurs. Därför är det nödvändigt att storföretag skjuter till pengar, menar de tidigare näringslivstopparna och föreslår alltså att storföretagen inrättar en företagsakut som stöttar krisbolagen med riskkapital.

”Även om det här är välgörenhet på kort sikt, är det inte det på lång sikt eftersom riskkapitalbolaget ska få tillbaka sina pengar”, förklarar Sverker Martin-Löf i artikeln.

Enligt Sören Gyll behövs 5 miljarder initialt i företagsakuten.

Hjälp till i stället för att ”gnöla”

”Om näringslivet vill hjälpa till i stället för att bara gnöla ska de ställa upp på den här lösningen som vi fixar fram”, säger Sören Gyll, som ännu inte pratat med några storföretag om idén.

Han har, berättar han för SvD, sökt Jacob Wallenberg för att presentera förslaget, dock utan framgång.

ANNONS
ANNONS

Även SvD har sökt Jacob Wallenberg, som däremot tackat nej till att medverka i artikeln.

Både Sören Gyll och Sverker Martin-Löf är öppen för att staten medverkar i företagsakuten. De tycker också att storbolagen kan använda den aktieutdelning som nu hålls inne till att stötta mindre företag i kris.