Företagarnas vd Günther Mårder konstaterar att den las-uppgörelse som nu ligger på bordet glömt bort småföretagarna och han uttrycker ”stor förvåning” över Centerledaren Annie Lööfs hyllningar till avtalet.

ANNONS

Drygt sex av tio småföretag med en till 49 anställda, totalt 173 000 småföretag, och ytterligare 880 000 enmansföretagare involveras inte i den las-modell som Svenskt Näringsliv och PTK kommit överens om och som överraskande även LO:s jättefackförbund Kommunal och IF Metall ställt sig bakom.

Det här konstaterar Företagarnas vd Günther Mårder, som intervjuas av Dagens Industri (obs, betalvägg) och där angriper Centerpartiets ledare Annie Lööf.

”Särskild hänsyn har inte tagit till småföretagens villkor”, säger Mårder och hänvisar till januariavtalet mellan regeringen, Centern och Liberalerna.

Han förklarar att småföretag heller inte har råd att hyra in personal, som Kommunal lyckats få igenom.

Mäkta besviken på Annie Lööf

Och Annie Lööf, som applåderar-las-avtalet, får svidande kritik av Mårder. Han  uttrycker ”stor förvåning” och anser att Centern ägnat sig mer åt ett politiskt spel än att på riktigt träda upp för landets småföretagare och deras anställda, det vill säga i den mån småföretagen har anställda. Som redan nämnts är nästan en miljon av småföretagarna enmansföretag.

ANNONS
ANNONS

”För Centern handlar det om att komma ur den här komplicerade mandatperioden med hedern i behåll”, säger Mårder till Di och förklarar att han både är besviken och förvånad över Annie Lööfs agerande.

Inom LO jäser samtidigt ilskan alltså, som Dagens PS tidigare berättat, över att Kommunal och IF Metall backar upp las-uppgörelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Fackbjässarna Kommunal och IF Metall anklagas för svek.