”Vi avstår från att kommentera i dag”, är beskedet från ansvarige ministern Per Bolunds pressekreterare.

ANNONS

Dagens Industri synar den nya tappningen av den företagsakut som bland andra finansmarknadsminister Per Bolund (MP) tillsammans med finansminister Magdalena Andersson (S) och företrädare för stödpartierna C och L presenterade 25 mars.

Staten garanterar 100 miljarder kronor till små och medelstora företag. Dessa pengar är vikta för just det ändamålet av de 500 miljarder kronor som Riksbanken i sin tur lovat att låna ut via bankerna.

Endast 189 miljoner kronor utlånade 

Men enligt Di har bara en försvinnande liten del av pengarna i realiteten lånats ut till företagen. Det rör sig om 189 miljoner kronor som hade lånats ut i slutet av april genom Riksgälden, som handlägger lånen.

En bankchef har tidigare sagt till Di att de antingen är ”inkompetenta på Riksgälden eller så tror de att bankerna är det”.

Riksgälden konstaterar, trots den blygsamma summan som lånats ut, att apparaten trots allt är i gång i spåren av copronakrisen.

ANNONS
ANNONS

Men Per Bolund, den ansvarige finansmarknadsministern, är alltså mer sparsam med att över huvud taget uttala sig om floppen med företagsakuten vars syfte är att rädda företag och jobb.

”Vi avstår från att kommentera i dag”, meddelar ministerns pressekreterare Frida Färlin i ett sms till Di.