Mindre företag med färre än 50 anställda har möjlighet att få sina fasta kostnader täckta till 90 procent. Förutsatt att omsättningstappet är minst 30 procent.

ANNONS

Det förlängda omställningsstödet sträcker sig över mars och april och är en uppgörelse mellan regeringen och samarbetspartierna.

Medan de fasta kostnaderna täcks upp till 90 procent för småföretag gäller 70 procent för större företag.

Notan för staten för det förlängda omställningsstödet beräknas bli 5 miljarder kronor, framgår det i TT-artikeln på SvD.se.

Beslutet om det förlängda omställningsstöd till aktiebolag, handelsbolag och enskilda näringsidkare tas i en extra ändringsbudget i riksdagen i början av mars.

”Oerhört viktigt för att rädda jobb”

”Det är oerhört viktigt för att kunna rädda jobb, eftersom flera av restriktionerna som regeringen har infört, till exempel i transportsektorn, för fjärrbussar och fjärrtåg, gäller fram till maj”, säger Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson hos Liberalerna, till nyhetsbyrån och tillägger att pressen är stor även på krögare, taxiägare och frisörer.

”Vi måste rädda företag i det här läget när vissa branscher har det brutalt tufft och kämpar varje dag för att överleva.”

Rickard Nordin, ekonomiskpolitisk talesperson hos Centerpartiet, förklarar att politikerna även tagit höjd för en nedstängning av butiker och gallerior med anledning av risken för en tredje pandemivåg.

Det finns en pott för det, säger han till TT och att mer pengar skjuts till vid behov.

ANNONS
ANNONS

Regeringen med socialminister Lena Hallengren (S) i spetsen har aviserat hårdare restriktioner med nedstängningar av verksamheter i händelse av ökat smittspridning.

Rickard Nordin betonar att pengarna måste betalas ut snabbt, det får inte bli samma långbänk av stöden som det varit hittills, säger han.

”Det tar alldeles för lång tid att få ut pengarna, framför allt från Tillväxtverket, men även från Skatteverket”.