Erik Uppenberg gick i bräschen för att hans bostadsrättsförening i Stockholm nu bjuder butiker, restauranger, frisörer och andra småföretagare på nästa månadshyra i coronakrisen. ”Småföretagen går på knäna. Det är inte rimligt att hyresvärdar, som enda bransch, ska tjäna pengar som vanligt”, säger Erik Uppenberg, ledamot i bostadsrättsföreningen Ankaret 1 på Kungsholmen, till Dagens PS.

ANNONS

Med hashtaggen #brfbackar uppmanar han andra bostadsrättsföreningar och hyresvärdar att göra samma sak för att ge näringsidkarna andrum i en extraordinär situation.

”Att våra trogna hyresgäster undviker konkurs gynnar oss alla. Butiksdöden är redan här, lokaler gapar tomma. Det kommer att vara svårt att hitta nya hyresgäster efter coronaepidemin”, betonar Erik Uppenberg i ett offentlig inlägg på Facebook.

Han konstaterar att butiksdöden redan var ett faktum innan coronautbrottet, och nu har läget förvärrats med orkanstyrka, menar han.

Solidariskt åtagande och ekonomiskt rationellt

”Att avlasta trogna lokalhyresgäster är inte bara solidariskt. Det är ekonomiskt rationellt. Om de går i konkurs, vem ska ha råd att hyra lokalerna efter coronakrisen?”, resonerar Erik Uppenberg.

”Jag tror att hyresvärdar har varit alltför giriga. De har krävt för mycket, och nu gapar deras lokaler tomma, utan några intäkter alls”, säger han och fortsätter:

”En riven månadshyra betyder en tolftedel mindre hyresintäkter – drygt åtta procent på ett år. Kom igen, det måste många föreningar ha råd med!”

ANNONS
ANNONS

Det var under ett styrelsemöte som Erik Uppenberg fick idén om att slopa hyran för coronadrabbade entreprenörer.

”Man nappade direkt på mitt förslag”, berättar han för Dagens PS.