Företag som måste stänga enligt nya pandemilagen kan få upp till 100 procents stöd av staten. ”Ett oerhört välkommet besked”, säger Företagarnas vd Günther Mårder till TT.

ANNONS

Förslaget är en uppgörelse som regeringen träffat med samarbetspartierna Centern och Liberalerna och liknar omställningsstödet, vilket innebär att det stöd företaget är avhängigt hur stort omsättningstappet är.

Det är också ett tak på hur stort stödet kan bli, 75 miljoner kronor per företag och månad, och dessutom är kravet för att få ersättning att företaget förlorat minst 30 procent av sin omsättning.

Intresseorganisationen Företagarnas vd Günther Mårder välkomnar stödet och konstaterar att det är efterlängtat. Han har efterlyst den här typen av stöd, som Dagens PS tidigare berättat, för företag som tvingas stänga ned hela verksamheter.

Det förvånar Mårder

Samtidigt är det inte helt utan problem, säger han till TT i en artikel på Omni.

”Man pratar om alla fasta kostnader – utom personal. För många företag är just personal den största kostnaden”.

”Medarbetare som är förbjudna från att gå till sitt arbete kan självklart inte erhålla en lön från företagaren om man har blivit förbjuden av staten att utföra arbetet. Det förvånade mig lite”, säger Mårder också.

Han applåderar dock, som framgår, att politikerna nu visar åtminstone en ambition att stötta företagen på riktigt i den extraordinära coronakrisen.

ANNONS
ANNONS

Nu hoppas han bara att det finns en myndighet som kan administrera det makthavarna lovar.

Det nya stödet kan träda i kraft i april, men det ska tillämpas retroaktivt. Det krävs även ett godkännande från EU-kommissionen innan det kan börja gälla vilket enligt TT kan innebära att stödet justeras i sin utformning.