Regeringen förlänger ett av sina krisstöd – det förstärkta omställningsstödet – med tio månader för restriktionsdrabbade företag. Dock sänks stödet kraftigt.

ANNONS

Det förstärkta omställningsstödet har haft ett maxtak på 75 miljoner kronor per månad.

Nu justeras det ned till som högst 40 miljoner kronor när regeringen förlänger sitt krisstöd med tio månader till företag som drabbats av restriktioner under pandemin, rapporterar TT och uppger att företag kan ansöka om det förlängda och förstärkta omställningsstödet från och med nästa vecka för perioden augusti 2020 till april 2021.

Andersson: ”Stor lättnad” företagen

”Det kommer att vara en stor lättnad för de företag som drabbats av de restriktioner som regeringen varit tvungen att vidta för att dämpa smittspridningen”, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Magdalena Andersson förklarar för TT att EU, som måste godkänna det förlängda stödet, ställde kravet att det sänks vilket regeringen enligt finansministern motvilligt tvingades gå med på.

Regeringen breddar däremot listan över vilka restriktioner som berättigar till det förlängda och förstärkta omställningsstödet.

Restauranger som drabbades av det tillfälliga serveringsförbudet av alkohol till och med den 11 april kan ansöka om det, och andra företag som drabbades av de begränsade öppettiderna till månadsskiftet juni-juli i år.

Kan förlängas ytterligare

Regeringen uppges även ha ändrat reglerna för att förbättra stödet till säsongsbetonad verksamhet.

ANNONS
ANNONS

I dag, torsdag, fattar regeringen formellt beslut om det förlängda stödet.

Enligt TT beräknas kostnaden bli 2,4 miljarder kronor, och Andersson flaggar för att det kan bli ytterligare en förlängning för perioden maj-september, vilket i så fall också kräver ett nytt godkännande från EU.

Läs även: Swedbank: Hotell och krogar tar revansch [Dagens PS]