”Sveriges småföretagare står redo att bidra till den gröna omställningen, men de vill också känna att bördan som läggs på dem är rättvis”, säger Philip Thunborg.

ANNONS

Han är expert inom hållbarhet och infrastruktur på Företagarna och författare till Företagarnas nya rapport om gröna skatter.

För det första måste politikerna vara tydliga med om den gröna skatteväxlingen har ett fiskalt syfte, ett miljösyfte eller ett klimatsyfte då det finns motsättningar mellan dessa tre ändamål, enligt Företagarna.

”Vi vill se minskad miljöpåverkan, inte höra fagra löften om guld och gröna skatter”, säger Philip Thunborg i en artikel på Företagarnas hemsida.

Unika beräkningar i rapporten visar att den gröna skatteväxlingen i Sverige inte är balanserad, utan riskerar att dra över i skattehöjningar, enligt Företagarna.

Den gröna skatteväxlingen som regeringen och samarbetspartierna har inte föregåtts av noggranna beräkningar, därför är risken att den gröna skatteväxlingen är ”påtagligt överfinansierad”, menar Philip Thunborg.

ANNONS
ANNONS

”Regeringen och samarbetspartierna måste säkerställa att de skattesänkningar som ingår i växlingen faktiskt genomförs under mandatperioden”, säger han.

Läs även: Företagare djupt besvikna över sämre krisstöd [DagensPS.se] »