”Det är oerhört beklagligt om vaccinationsprocessen avstannar. Det är den som skulle få hjulen att börja snurra igen”, säger Visitas vd Jonas Siljhammar till SvD.

ANNONS

Han företräder den hårt coronadrabbade hotell- och restaurangbranschen – Visita är besöksnäringens organisation – och menar att pausen med Astra Zenecas vaccin får konsekvenser för företagen.

”Vi hade sett fram emot återöppnade under våren i hopp om en hyfsad sommar”, säger Jonas Siljhammar till Svenska Dagbladet.

Även Günther Mårder, vd för Företagarna, uttrycker oro i tidningen över vaccinpausen och förklarar i tidningen att många företagare räknat med att restriktionerna försvinner till sommaren.

Företagare lånar pengar för att överleva

Många företag hukar just nu under skulder för att genomleva krisen, säger Mårder.

Maija Kaartinen, ekonom som följer coronautvecklingen för Swedbanks räkning, kommenterar beskedet på tisdagen om en paus för Astra Zeneca-vaccinet så här i SvD:

”Om företagen har planerat för att vaccineringarna ska gå enligt plan så är det en besvikelse. Men många har nog varit medvetna om att sannolikheten för den här typen av bakslag är hyfsat stor”.

Meningarna går isär

Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström bör en vaccinpaus, så vida den bara varar några dagar, inte få någon negativ effekt för vaccinmålet. Det är dessutom så att Astra Zenecas vaccin enligt Bergström utgör en ”ganska liten del” av Sveriges vaccinportfölj.

ANNONS
ANNONS

Karolina Ekholm, professor vid nationalekonomiska institutionen, Stockholms universitet, bedömer å sin sida att den ekonomiska aktivitet kan komma att svänga både uppochner till följd av vaccinpausen, beroende på hur smittspridningen utvecklas.

”Det blir mer av samma trista liv under en längre tid. Men vad summan av det leder till i slutändan är svårt att säga”, säger Karolina Ekholm till SvD.