Dagens PS

Bygghandeln hotas av bristvaror – "väldigt osäker faktor"

Byggbranschen
Byggbranschen kan drabbas hårt när cementproduktionen stoppas på Gotland. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 24 juli 2021

Bygghandeln hotas av bristvaror som trävaror och cement. Samtidigt sätter långsamma containerfrakter från Asien fortsatt käppar i hjulen för sektorn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jämför med ifjol har byggmaterialhandeln rullat på bra hittills i år, med en ökning på 15 procent under det andra kvartalet, enligt branschorganisationen Byggmaterialhandlarna.

”Mycket är en fortsatt effekt av pandemin men det hänger också ihop med att materialpriserna har ökat mycket”, säger Byggmaterialhandlarnas vd Monica Björk, till Di.

Konjunkturkänslig

Samtidigt som efterfrågan på byggvaror är fortsatt hög beskriver hon branschen som “väldigt konjunkturkänslig”.

“Om ekonomin går ned minskar förmodligen byggandet. Det har varit god försäljningstillväxt under det senaste decenniet, och extremt under de två senaste åren. Det kommer inte att hålla i sig hur länge som helst, men jag tror inte på något ras.”

Bristvaror kan bli den avgörande frågan för bygghandeln framöver med det ihållande containerfraktproblemet med Asien, långa leveranstider på maskiner och prishöjningar på stålprodukter.

Bristen på cement

Men framför allt kan den svenska bristen på cement ställa till det om det blir produktionsstopp för Cementa på Gotland i oktober, som Dagens PS har skrivit om.

”Man vet inte vad om kommer hända och det är en väldigt osäker faktor. I princip alla byggprojekt använder cement i något skede. Om produktionen stoppas kommer det att ta tid att få till import på samma nivåer och priset kommer att höjas”, säger hon.

Även bland trävaror har bristen lett till prishöjningar, där de svenska träproducenterna hellre exporterar sina varor än säljer i Sverige eftersom priserna är bättre utomlands.

”Det är jättestor efterfrågan på trä för att alla vill bygga hållbart. Utöver prisökningar beror försäljningsökningen också på att det går åt mycket trä till utomhusbyggen som altaner eller trappor under vår- och sommarmånaderna.”

Läs mer: Stark marknad för svenska sågverk – ökad export

 

 

 

 

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS