Svenska företagare kan inte räkna med att få ekonomisk stöd vid en hård brexit.

ANNONS

”Det skulle inte vara förenligt med statsstödsregler om regeringen skulle gå in och kompensera för enskilda företag”, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Svenska Dagbladet.

EU-kommissionen har föreslagit att medlemsländer som drabbas finansiellt ska kunna bli hjälpta med pengar från EU:s solidaritetsfond. Tanken är att bidragen ska stötta företag och hindra uppsägningar.

Enligt Magdalena Andersson har regeringen ännu inte tagit ställning till förslaget. Men hon deklarerar att regeringen har begränsade möjligheter att ekonomiskt gå in och stötta svenska företag som drabbas när Storbritannien lämnar EU.

Dock menar hon att företag kan få indirekt hjälp genom regeringens satsningar i form av klimatklivet och industriklivet och därigenom exempelvis kompenseras för högre tullar efter brexit.

”Till exempel kan vi vara med i klimatklivet för att tillsammans med privata företag göra investeringar. Det är inte så att regeringen inte kan göra någonting”, säger finansministern i SvD-artikeln och betonar att svenska mindre företag som inte förberett sig på en hård brexit bör göra det nu.

ANNONS
ANNONS

Magdalena Andersson anser liksom tidigare att risken för en hård brexit är överhängande, framgår det.