Betydligt fler bolag väntas dock fastna i Skatteverkets garn i de efterkontroller som drar i gång.

ANNONS

SVT Nyheter rapporterar nu på måndagsmorgonen att Skatteverket anmäler 90 bolag till Ekobrottsmyndigheten för misstänkt fusk med omställningsstödet.

Myndigheten kommer dock att intensifiera jakten på fuskbolag genom efterkontroller och hoppas då spåra företag som gjort sig skyldiga till grova brott.

Brott mot utdelningsförbudet

”I huvudsak är det brott mot utdelningsförbudet”, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket, till SVT som uppger att 2,8 miljarder kronor betalats ut till företag från staten i coronakrisen.

Totalt inkom 24 000 ansökningar under första omgången till ett värde av 4,4 miljarder kronor. Företag har nu möjlighet att ansöka om stöd även för juni, juli och augusti.

Men brott lönar sig alltså inte, enligt myndigheterna. Skatteverket kan genom en ny lag inhämta information från Tillväxtverket för att se om fusk med stödet förekommer i såväl liten som stor skala och alltifrån belopp från 40 000 kronor till flera miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

”Vi förväntar oss att anmälningarna som kommer från efterkontrollerna inte bara enbart ska handla om omställningsstöd utan en bredare palett av misstankar”, säger Henric Fagher, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten, i artikeln.

Läs även: Hånet mot småföretag – ingen payback från Volvo [DagensPS.se] »