8 av 10 leverantörer sågar bonusar bland storbolagen – det är ”upprörda känslor” – och många kräver nu att det statliga stödet återbetalas, berättar Di.

ANNONS

Samtidigt som flera storbolag tagit emot krisstöd från staten har flera höga chefer i bolagen kunnat kvittera ut rejäla bonusar.

Det här får mindre underleverantörer att se rött, bland annat då betaltiderna inte kortats och i Underleverantörsbarometern framgår det att 80 procent är negativa till storbolagens bonusar, och att 7 av 10 välkomnar en lagstiftning om kortade betaltider.

Det skriver Dagens Industri och berättar att krav höjs på att storbolagen återbetalar stödet de fått från staten.

”Det är enormt upprörda känslor kring den här frågan. De mindre bolagen, som inte har sett de här kryphålen, anser att det är en stor orättvisa att storbolagen tagit emot statligt stöd och ändå delat ut generösa bonusar. Till det kommer att underleverantörerna tvingas binda sitt kapital och agera bank åt storbolagen eftersom betaltiderna har förlängts de senaste åren och det inte blev någon lättnad under pandemikrisen. Tyvärr ställde staten aldrig något krav på betaltider för att få coronastöd”, säger Sanna Arnfjorden Wadström, vd för Svensk Industriförening, Sinf, till Di.

Sinf står bakom Underleverantörsbarometern där leverantörerna uttrycker sitt missnöje över bonusfesten i storbolagen, däribland i AB Volvo och Volvo Cars.

I AB Volvo fick toppcheferna dela på 118 miljoner kronor i bonus varav vd Martin Lundstedt fick mest, drygt 21 miljoner kronor. Samtidigt mottog fordonsjätten 1,2 miljarder kronor bara i permitteringsstöd från svenska staten.

ANNONS
ANNONS

Volvo Cars pytsade ut 82 miljoner kronor i bonusar till ledningen.

Läs även: Svanberg kallar till krismöte om Volvobonusar [DagensPS.se] »