Pågen AB kommer höja priset på sitt populära bröd Lingon Grova nästa månad. Höjningen kommer för att kunna kompensera för de höga elkostnaderna i södra Sverige.

ANNONS

De höga elpriserna i södra Sverige kommer göra avtryck på mathyllorna från och med nästa månad.

Par kronor dyrare

Nyheten har plockats upp av Bloomberg som rapporterar att Sveriges populäraste frukostlimpa Lingon Grova blir upp till ett par kronor dyrare, från priset som redan ligger runt 25 kronor.

”Som jag ser det har Pågen inget annat val än att höja priset på sitt bästsäljande bröd”, säger Torbjorn Iwarson, en oberoende råvaruexpert, som har följt marknaderna i nästan två decennier.

Han klargör vidare att ”livsmedelsindustrin finns till stor del i södra Sverige och landets energipolitik har gjort brödbakning och annan livsmedelsproduktion mindre lönsam.”

Skillnaden hur el prissätts har aldrig varit större förklarar Bloomberg – med ett överflöd av billig el från vatten- och vind i norra Sverige som inte når de tätbefolkade södra områdena.

Men som vanligt när det finns förlorare finns det även vinnare.

Självförsörjande på el

Polarbröd AB, känt för sina platta vete- och rågbröd, satsar på vindkraft och är på väg att bli självförsörjande på el.

ANNONS
ANNONS

”Elpriserna har inte påverkat våra kostnader i år, på samma sätt som hos våra konkurrenter i söder”, säger Lars Wikman, Polarbröds ansvarige för förnybar energi.

Läs även: Elpriset till rekordnivåer under fredagen [Dagens PS]