På uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har terroristforskaren Magnus Norell kartlagt den konservativa islamistiska rörelsen Muslimska Brödraskapets verksamhet. I rapporten (som du kan läsa i dess helhet här) pekas Sverige bland annat ut som ett ”huvudkontor” för organisationen.

ANNONS

”I grunden håller islamister på att bygga upp en parallell samhällsstruktur som konkurrerar med det övriga samhället om svenska medborgares värdegrund”, skriver Norell.

Men nu möts kartläggningen av stark kritik från ett 20-tal välkända svenska religionsforskare, rapporterar SVT Nyheter. I ett öppet inlägg (läs här) skriver de att rapporten saknar belägg och källor.

”Har de rökt på innan de läst det? Det är ju bara att läsa rapporten! Om någon inte accepterar det här så kan jag inte göra så mycket åt det. Det är ju liksom belagt”, säger han till SVT.

Magnus Norell är förbryllad över kritiken och påpekar att hans kartläggning endast är en sammanställning av sedan tidigare kända fakta som i sin tur bygger på utländsk forskning. För i Sverige har sådan aldrig tidigare gjorts, vilket sannolikt sticker i ögonen på forskarkollegorna, tror han.

”Och sedan när någon gör det så blir det ett himla liv. Det luktar ju lite… som att de skäms, som att surt sa räven om rönnbären”, säger han.

Bland kritikerna finns kända namn som Mattias Gardell, Jan Hjärpe och Eli Göndör och Emin Poljarevic som är initiativtagare till blogginlägget.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Terrorskräck präglade svenskens resmönster [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Ditt antikköp kan finansiera terror [DagensPS.se] >