Dagens PS

M och KD drar sig ur energiavtalet

Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) lämnar energiöverenskommelsen. (Foto: TT)
Jonas Carlsson
Jonas Carlsson
Uppdaterad: 10 dec. 2019Publicerad: 10 dec. 2019

Moderaterna och Kristdemokraterna drar sig ur energiöverenskommelsen. Detta efter att partierna inte fått gehör för kärnkraft.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bakgrunden är att de två partierna vill att kärnkraften ska vara en del av framtidens energilösning. De vill bland annat stryka ordet “förnybart” för “fossilfritt” för att få in kärnkraften i överenskommelsen.

Nu har Dagens industri avslöjat att partierna lämnar överenskommelsen, efter att inte ha fått gehör för ett tillägg om kärnkraften.

“Regeringen är inte villig att bjuda in samtliga partier till nya förhandlingar om energipolitiken, man bejakar inte kärnkraften och dess framtid. Vi behöver också ett nytt energimål och det tar man inte upp. Det här gör att vi beslutat oss för att lämna energiöverenskommelsen”, säger Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Camilla Brodin, till Dagens Industri.

Den nuvarande energiöverenskommelsen slöts 2016 mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna. Som läget är nu har de partier som inte förespråkar kärnkraft en rösts övervikt i riksdagen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS