Varje dag läser Dagens PS ett antal ledarsidor och redovisar det allra viktigaste.

ANNONS

Idag är det fokus på skjutningarna, Almedalen och politisk arrogans.

Starkt och engagerat i Almedalen

Politikerveckan i Almedalen rullar på. Igår var det Centerpartiets dag och med anledning av det skriver DI idag: ”Men Lööfs tal under den soliga gotländska kvällen var något helt annat än en valtaktisk positionering. Det var ett starkt tal som innehöll vissa oväntade ämnen som uppenbart engagerar partiledaren själv, som utbrändhet och kvinnors hälsa. Men det innehöll framför allt en tydlig markering mot främlingsfientliga och icke-demokratiska krafter, mot hat och hot i samhället.”

Politisk arrogans

GP sätter fingret på just den typen av maktfullkomlig arrogans som just nu är det som kommer få folk att byta parti eller inte rösta alls.  Denna gång handlar det om Anders Ygeman och skandalen runt Transportstyrelsen: ”Det är häpnadsväckande att Ygeman dels försöker ta åt sig äran för Säkerhetspolisens arbete, dels står och tycker synd om sig själv. Han får inte ”skit” för att han avslöjade skandalen – utan för att han tvärtom inte gjorde det. Vad hade han förväntat sig? En guldmedalj?”

Fritidsgårdar? Verkligen?

I Aktuellt igår presenterades en ny rapport som visar att antalet skjutningar i Sverige är bland de högsta i hela Europa. Läget är fruktansvärt allvarligt, om man nu orkar och vågar fortsätta att känna sig berörda av vi har organiserad brottslighet som skjuter ihjäl varandra på våra gator. Aftonbladet lunkar på i van takt: ”Socialdemokratin brukar traditionellt sett tala om vikten av fritidsgårdar och sociala insatser – och det är inget att skratta bort utan faktiskt partiets ideologiska hjärta.Det är lätt att ropa på hårdare tag, men det är trots allt det vardagliga gnetandet med förebyggande arbete och satsningar på en likvärdig skola och jobb med löner det går att leva på som långsiktigt kan bryta våldsvågen och erbjuda de unga männen en laglig och ljusare framtid.”

Fler måste samarbeta

Även Anna DahlbergExpressen skriver om skjutningarna och det allvarliga läge Sverige befinner sig i: ”Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket har genom åren plundrats på mångmiljardbelopp, inte sällan av aktörer med kopplingar till organiserad brottslighet. Transportstyrelsen har varit den perfekta inkörsporten för ID-relaterad brottslighet och Bolagsverket har banat väg för ekonomisk kriminalitet i stor skala i företagsform.Tullverket är en annan myndighet som har misskötts. Det flödar in illegala vapen, narkotika och alkohol i landet – själva bränslet till mycket av gängkriminaliteten. Ändå har regeringar av olika kulörer låtit tullen falla fritt i tio år, som Johan Lindgren, ordförande för fackförbundet TULL-KUST uttryckte saken på ett seminarium i Almedalen.”

ANNONS
ANNONS

Dagens Snackis: De många skjutningarna. I SVT igår presenterades en ny rapport som visar att Sverige har bland det högsta antalet skjutningar i hela Europa. Italien, maffians hemland, låg efter. Tyskland? Inte ens nära. 2017 sköts över 40 människor till döds. Det är overkligt höga siffror. I teve stod en hög polischef och muttrade om att han inte visste varför det ser ut som det gör. Kanske för att stat och myndighet i decennier låtit förorter förfalla till skuggsamhällen där ingen ens tänker tanken att prata med polisen. Tillståndet i Sverige är värre än vi tror.