Dagens PS

Ledarkollen: Tiggeri, ledarskap och S-fiasko

Dagens Ledarkollen handlar bland annat om ett eventuellt tiggeriförbud
Dagens Ledarkollen handlar bland annat om ett eventuellt tiggeriförbud
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 19 apr. 2018Publicerad: 19 apr. 2018

Författaren och skribenten Marcus Birro sammanfattar och kommenterar för Dagens PS räkning morgonens ledarsidor – både i Sverige och internationellt. I blickfånget i dag: tiggeriförbud, nationalism och en kovändning från Socialdemokraterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

S vill begränsa arbetskraftsinvandring

I går kom en ny undersökning som visar att invandringen är den fråga som svenskarna anser är viktigast i kommande valrörelse. 

Det finns många olika sätt att närma sig den här frågan. DI skriver i sin ledare om arbetskraftsinvandringen efter att Socialdemokraterna på onsdagen hållit en presskonferens där de berättade att de vill begränsa den.

”Motiveringen är att gruppen nyanlända, där arbetslösheten är hög, behöver dessa låglönejobb. Det finns tre hakar med den motiveringen. Den främsta är att den bygger på det felaktiga antagandet att det finns ett givet antal jobb att dela på i landet, oavsett villkor, kostnader, tillgång och efterfrågan. Så är det ju inte. Arbetsmarknaden är extremt dynamisk. Den andra är att S nu plötsligt vill värna låglönejobben som de motarbetat med full kraft fram till i går. Den tredje är att detta inte handlar om de nyanlända. S har under lång tid motsatt sig all arbetskraftsinvandring även från EU-länder, av rädsla för att det ska urholka svenska löner och välfärden.”

I går kom det också fram att S vill skapa en statlig myndighet som ska pröva behovet arbetskraft från länder utanför EU.

DI är bestämda: ”Företagen vet bäst själva vad de behöver. Det är helt onödigt att bygga en separat byråkrati för att kartlägga marknadens behov.”

ANNONS

Senaste nytt

Göteborgarna flyr S som aldrig förr

På onsdagen kom också beskedet att Socialdemokraterna i Göteborg tappat extremt många väljare i opinionen. Inte sedan allmän rösträtt infördes har S haft så lågt stöd i något val i Göteborg.

ANNONS

Det är häpnadsväckande och uppseendeväckande eftersom partiet varit stora i Göteborg i flera decennier. Vi som är lite äldre (eller medelålders) minns exempelvis att Olof Palme alltid brukade lägga sitt första maj-tal till Götaplatsen. På senare tid har Göran Johansson styrt staden med fast hand.

Nu tycks den tiden för alltid vara slut.

Samtidigt har ett relativt nytt parti, Demokraterna, snabbt lyckats få ett fotfäste bland tidigare socialdemokrater.

Adam Cwejman skriver så här GP i sin ledare: 

”Att Demokraterna så snabbt lyckats få ett fotfäste i opinionen säger något viktigt om folkviljan i Göteborg. Det intressanta är att det dessutom inte sker på bekostnad av Vägvalet (ett annat nytt parti, min parantes) som ligger kvar runt sex procent. Väljarna tycks vilja ha fler förändringsbenägna alternativ. Och detta har de rätt i att längta efter. Det är mycket som inte står rätt till i Göteborg. Hanteringen av Västlänken, tondövheten inför protesterna mot densamma, korruptionsskandalerna och den skakiga förändringstakten i staden har fått många invånare att knyta näven i fickan.”

Vaksamhet mot nationalismen

Det talas och skrivs mycket om ”nationens comeback”. Jag tror att det mer handlar om ett slags värnande av grundläggande demokratiska begrepp än om främlingsfientlighet och exkluderande.

Men givetvis finns det skäl att vara uppmärksam på detta.

ANNONS

Upprätthållandet av nationen som idé och fenomen har genom historien visat sig vara livsfarlig.

Tidningen Dagen skriver om detta i sin ledare:

”Det politiska återvändandet till nationen kan bli dåliga nyheter för minoriteter, religiösa och andra.”

Den repressiva religionsdebatt som har förts under våren är tecken på det. Givetvis innebär mångfald utmaningar, men de alternativen lockar inte. Det går naturligtvis att bygga ett samhälle på likhet – men i ett pluralistiskt Sverige kan ett sådant varken vara liberalt eller demokratiskt.”

Tiggeri och ledarskap

Nyligen kom en undersökning som visade att de som vill förbjuda tiggeri för första gången är fler än de som inte vill göra det. Betyder det då att lika många vill ”förbjuda fattigdom” eller kan det vara av omsorg om de fattiga som får så många att vilja hitta andra lösningar är tiggeriet?

Stefan Gustavsson skriver så här i tidningen Världen i dag: ”Vi har genom åren blivit bortskämda med att Sverige är bland de bästa länderna i världen, inte bara i trafiksäkerhet, utan på många områden. Vi är stolta som föregångsland och har blivit ett föredöme för många.”

Dessvärre krackelerar nu imagen, vilket diskussionen om Sverigebilden visar. Vi har på några områden blivit ett varnande exempel, inte bara bland länder på avstånd, utan också bland våra grannar i Norden.

ANNONS

Orsaken är brist på ledarskap hos våra politiker, både till höger och vänster. Migrationskrisen utgör det stora exemplet, men det gäller också ett antal mindre frågor. Tiggeriet är en sådan.”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS