Apple har bekräftat att man köper hörslurs- och musikströmningsföretaget Beats för motsvarande ca 20 miljarder kronor. Det är it-jättens största förvärv genom tiderna.

ANNONS

Allt började i en källarlokal på Fridhemsgatan 53 i Stockholm. Mitt under värsta semestertider 2010 lanserades Let’s Mix, som beskrevs som ”en ny streamad musiktjänst med mål att bli den digitala musikens blandband”.

Vi riktar oss också till en smalare målgrupp, urbana, musikintresserade människor. Spotify riktar sig till alla”, sade grundaren Ola Sars till Dagens Media.  

Under 2011 började hörlurstillverkaren Beats, med Andre ”Dr Dre” Young och Jimmy Iovine, att på allvar se sig om efter en strömningstjänst som på sikt skulle kunna bli en konkurrent till Spotify.

Valet föll på Ola Sars som redan tidigare haft kontakt med Iovine. Ett nära samarbete inleddes och en grupp utvecklare i Stockholm byggde upp den tjänst som nu alltså är en del av Apples Beatsförvärv.

År 2012 köpte Beats även strömningstjänsten Mog och Ola Sars fick i uppdrag att slå ihop de båda spelarna. Men vid årsskiftet 2012/2013 lämnade Ola bolaget ”av familjeskäl” och sålde sin ägarandel.

”Jimmy Iovine sa att han respekterade mitt beslut men att jag var dum i huvudet”, säger Ola till DI. 

Han vägrar berätta hur mycket han fick för sina aktier men säger att han kände sig ”vid tidpunkten rättvist behandlad”. 

”Men det var inte i närheten av dagens värdering”, säger Ola Sars till tidningen.

ANNONS
ANNONS

Vad Ola Sars jobbar med i dag?

Svar: Spotify.

Beats strömningstjänst har vid uppköpet omkring 200.000 användare.