Löneavtalen avlöser varande på löpande band för tillfället. I torsdags blev industriförhandlingarna för 600 000 anställda klara. Och på söndagen var det dags för de handelsanställda.

ANNONS

”Handels levererar”, så inledde förbundsordförande Susanna Gideonsson pressträffen som hölls i Stockholm.

”Vi har satt det andra märket. Industrin satte det första i procent och så omvandlar vi det till kronor och ören”, säger Handels förbundsordförande Susanna Gideonsson till TT.

Industriavtalet ger 2,2 procent, varav 0,2 procent är en avsättning till deltidspensioner.

Avtalet innebär en generell löneökning på 590 kronor för de som jobbar heltid. Lägstalönerna höjs med 500 kronor för heltidsanställda, enligt Tommy Tillgren, förste vice ordförande i Handels.

Han säger att avtalet är Handels största uppgörelse hittills vad gäller omfånget.

Gärna längre

ANNONS
ANNONS

Förutom nivån på löneökningarna och fördelningen av dem är Susanna Gideonsson extra nöjd med de begränsningar om visstidsanställningar som förhandlats fram.

”Nu har vi begränsningarna som säger att de inte får vara kortare än 14 dagar och det känns jättebra. Det är ett stort steg för att få ordning och reda på våra arbetsplatser”, säger hon.

Däremot är Susanna Gideonsson inte särskilt nöjd med att avtalet är på ett år.

”Vi hade gärna sett ett längre avtal.”

Nivå med ”märket”

Även Svensk Handels vd Karin Johansson hade gärna sett ett längre avtal, men hon säger att det förts en konstruktiv och bra dialog.

”Nivån är också ”på märket”. Vi har en kostnadsnivå i avtalet som landar på 2,2 procent. Och 2,2 procent är för handeln en hög nivå. Vi har många handelsföretag i dag som kämpar med lönsamheten. Tre företag om dagen i vår bransch går i konkurs”, säger hon.

ANNONS
ANNONS

Svensk Handel hade under förhandlingarna en önskan om frysta ingångslöner.

”Nu har vi landat på ingångslöner som går upp med knappt 85 procent av det värde som vi har kommit överens om ska bli löneutvecklingen. Det hade vi önskat varit lägre.”

Missa ingenting – få dina nyheter i mejlen!

Eller via Facebook!