Facken kan ha dragit vinstlotten efter gårdagens löneuppgörelse. Nästa år är förmodligen arbetsmarknaden hetare och löneavtalen kan förväntas bli högre, enligt bedömare.

ANNONS

Förhandlingssitsen för fackföreningarna borde vara ännu lite bättre om ett år. Det ger ju förutsättningar för högre avtal också då, säger Knut Hallberg, analytiker på Swedbank.
Arbetsgivarna fick betala den relativt sett låga nivån med ett kort avtal.

”Jag tror att facken har strategin att få ännu lite mer om ett år”, säger Hallberg.
Fortsatt låg ränta

Industriavtalets uppgörelse landade i två procent i löneökningar plus 0,2 procent i pensionsavsättningar, totalt 2,2 procent – ungefär som väntat, enligt Konjunkturinstitutets prognoschef Jesper Hansson samt bankekonomerna Knut Hallberg och Torbjörn Isaksson på Nordea. Med den fortsatt låga inflationen som väntas blir det goda reallöneökningar även i år.

Nu är frågan om industrimärket håller, det vill säga blir norm för andra efterföljande fackförbund. Första fack att rulla in blev Pappers som på fredagen tecknade ett löneavtal värt 2,2 procent.

”Om märket håller så innebär det lite lägre löneökningar än vad Riksbanken räknat med. Riksbanken måste jobba för att fortsätta upprätthålla inflationsförväntningarna”, säger Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson.

ANNONS
ANNONS

Det korta avtalet gör att Riksbanken lär fortsätta med sin extremt låga styrränta för att få upp inflationsförväntningarna och därmed också löneökningstakten. Det är snart dags för löneförhandlingar igen. Riksbanken har därför all anledning att fortsätta köra med minusräntan för att elda på lönebrasan.

”Det talar för att de fortsatt kommer att ha den här lätta penningpolitiken”, säger Hallberg.

Men det är långt ifrån säkert att det så kallade märket ska hålla. Både Jesper Hansson, prognoschef på Konjunkturinstitutet, och Knut Hallberg anar att flera av de övriga facken kommer att stå på sig i sina högre krav. Flera låglöneförbund är kvar med Kommunal i spetsen, och Byggnads som har en stark konjunktur i ryggen.

”Det talar för en eller två tiondelar högre”, säger Knut Hallberg.

Den varslade byggkonflikten kan bli besvärlig.

ANNONS
ANNONS

”Att de skulle gå med på det här märket, det ser jag som utsiktslöst”, säger Hallberg.

Missa ingenting – få dina nyheter i mejlen!

Eller via Facebook!