På onsdagskvällen hände det igen. Volvo Cars stoppade produktionen på grund av halvledarbristen.

ANNONS

Bolaget kan inte ge något exakt besked när produktionen ska vara igång igen.

”Produktionen kommer att återstartas så snart som möj­ligt, senast innan nästa vecka”, säger Ben Foulds, presstalesperson på Volvo Cars, till Di.

Kan bli fler stopp

Halvledarbristen har ställt till det för Volvo Cars sedan mars i år och enligt Ben Foulds kan det bli fler stopp framöver.

Även för AB Volvo har bristen lett till stoppdagar i den globala produktionen och det kan bli fler framöver.

”Vi förutser att det kommer att bli ytterligare stoppdagar under andra halvan av det här året, men det är inget som är planerat nu”, säger presschefen Claes Eliasson.

ANNONS
ANNONS

Problem för hela branschen

Även Scania meddelar att läget är mycket utmanande framöver. Det har samtidigt varit ett stort problem för hela branschen.

Förra veckan pausade amerikanska GM produktionen på tre anläggningar. Även BMW har meddelat att att tillverkningen fortsätter att stöta på problem på grund av halvledarbristen.

För Volvo Cars anställda i Torslandafabriken gick ett erbjudande ut om att arbeta denna veckan, som är den sista semester­veckan, och därmed få ett få ett vederlag på 15 000 kro­nor.

”Man gjorde en uppgörelse med de anställda”, säger fackrepresentanten Glenn Bergström och klargör:

”Istället för en vecka så blev det en halv veckas pro­duktion på grund av materi­albrist. Det är tråkigt, men folk får sina pengar.”

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Chiptillverkare: Halvledarkrisen fortsätter minst ett år till

Läs mer: Julhandeln hotad – fraktkris väntar efter översvämningar