FBI-chefen James Comey har fått sparken. På tisdagskvällen amerikansk tid kom den oväntade nyheten i ett pressmeddelande.

ANNONS

”Presidenten har accepterat justitieministerns och vice justitieministerns rekommendation att FBI-chefen ska lämna sin post, säger Vita husets presstalesperson Sean Spicer i en kommentar, enligt DN.

Men beskedet lär ha varit än mer chockartat för James Comey själv. Enligt uppgifter i New York Times ska FBI-chefen fått beskedet via tv-sändningar i bakgrunden när han höll ett tal inför sina medarbetare i Los Angeles. Tidningen skriver att han först trodde det hela var ett skämt men ska kort därefter fått ett brev med en formell uppsägning.

Donald Trumps förklaring till beslutet är bland annat Comeys hantering av mejlskandalen kring den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton. Kritiker menar dock att presidenten gjort sig av med FBI-chefen som stått bakom utredningen av Trumpkampanjens kopplingar till Ryssland.

”Ett groteskt maktmissbruk av presidenten … det är sådant här som pågår i icke-demokratier”, säger CNN:s politiska expert Jeffrey Toobin, enligt Expressen.

MISSA INTE: Trump saknar sitt liv: ”Jag lever i en kokong” [DagensPS.se] >

ANNONS
ANNONS

LÄS ÄVEN: Orakel som spådde valet: Trump kommer avsättas [DagensPS.se] >