”Risken för ett tredje världskrig har dragit sig tillbaka. I själva verket är det näst intill omöjligt att föreställa sig”, skriver Sean O’Grady på The Independent, vilket går på tvärs med vad många säkerhetsexperter hävdar och som i stället menar att säkerhetsläget försämrats påtagligt efter resultatet i USA-valet.

ANNONS

Att Trump segrade i presidentvalet borde inte förvåna någon, skrev Dagens PS i onsdags. Och den tidigare statsministern Göran Persson (S) är heller inte bekymrad.

Sean O´Grady slår fast i sin Independent-kolumn att Donald Trump inte har intresse av att bråka med Rysslands ledare Vladimir Putin, som å sin sida ser potentiella affärsmöjligheter med USA när Trump installerats som ny president.

Trump har också, enligt Independent-skribenten, uppvisat en större vilja än Hillary Clinton för att relationen med andra kärnvapensupermakter fungerar, vilket fick betydelse för valutgången.

Grady understryker alltså att USA inte vill ha någon konflikt med Ryssland. I synnerhet inte med Trump vid makten. Tvärt om kommer Trump, enligt analysen, att slå vakt om nationella affärsintressen och driva på i den riktningen.

”Det handlar om att göra affärer”, också med Ryssland. Och Putin och Trump påminner dessutom om varandra, menar Grady, när det gäller personlighetsdrag. Båda vill framstå som tuffa och handlingskraftiga realister, understundom känsliga för kränkningar som skadar deras respektive självbild.

Det primära för Trump och Putin är inte att tampas med varandra utan att slå tillbaka mot Islamiska staten, som utgör ett reellt hot mot båda nationerna och på sikt – inte nu men på sikt – skulle Ryssland och USA rent hypotetiskt kunna ingå ett ”strategiskt partnerskap”, enligt Independents analys där det också understryks att Trump inte är någon fredsduva, men heller ingen krigshetsare.

Hans mål är i första hand att eliminera uttalade hot mot USA, och då handlar det främst om islamistisk terrorism, skriver Sean O’Grady och konstaterar att för Trump kommer USA främst och när han under presidentvalskampanjen ifrågasatte om inte Natos allierade borde kunna bidra mer till sitt eget försvar – och inte luta sig mot USA – väckte det uppståndelse bland europeiska ledare.

Hur Ryssland agerar och om Putin kan ”hålla tassarna borta” från Baltikum och andra öststater blir nu avgörande för utvecklingen, enligt Grady som förvånas över det utbredda och ”bottenlösa” föraktet mot USA i många europeiska stater, ”det är obegripligt” och man borde i stället tacka USA för sin frihet, anser han.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: ”Hillary kan bli president – om detta händer” [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: ”PS krönikör: Medierna totalt oförstående” [Dagens PS] >

URSPRUNGSKÄLLAN: ”Does Donald Trump’s victory mean we’re on the verge of the Third World War?” [The Independent] >