Dagens PS

Terrorexpertens rapport sågas: ”Har de rökt på?”

På bild: Mattias Gardell (vänster) och Magnus Norell (höger). (Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 03 mars 2017Publicerad: 03 mars 2017

På uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har terroristforskaren Magnus Norell kartlagt den konservativa islamistiska rörelsen Muslimska Brödraskapets verksamhet. I rapporten (som du kan läsa i dess helhet här) pekas Sverige bland annat ut som ett ”huvudkontor” för organisationen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”I grunden håller islamister på att bygga upp en parallell samhällsstruktur som konkurrerar med det övriga samhället om svenska medborgares värdegrund”, skriver Norell.

Men nu möts kartläggningen av stark kritik från ett 20-tal välkända svenska religionsforskare, rapporterar SVT Nyheter. I ett öppet inlägg (läs här) skriver de att rapporten saknar belägg och källor.

”Har de rökt på innan de läst det? Det är ju bara att läsa rapporten! Om någon inte accepterar det här så kan jag inte göra så mycket åt det. Det är ju liksom belagt”, säger han till SVT.

Magnus Norell är förbryllad över kritiken och påpekar att hans kartläggning endast är en sammanställning av sedan tidigare kända fakta som i sin tur bygger på utländsk forskning. För i Sverige har sådan aldrig tidigare gjorts, vilket sannolikt sticker i ögonen på forskarkollegorna, tror han.

“Och sedan när någon gör det så blir det ett himla liv. Det luktar ju lite… som att de skäms, som att surt sa räven om rönnbären”, säger han.

Bland kritikerna finns kända namn som Mattias Gardell, Jan Hjärpe och Eli Göndör och Emin Poljarevic som är initiativtagare till blogginlägget.

MISSA INTE: Terrorskräck präglade svenskens resmönster >

LÄS ÄVEN: Ditt antikköp kan finansiera terror >

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS