En högt uppsatt spionchef i Kina har flytt till USA och ska ha hemlig information om coronavirusets ursprung, skriver Di.

ANNONS

Dong Jingwei är en högt uppsatt spionchef och politiker i Kina som nu har lämnat landet och flytt till USA, och enligt uppgift sitter han inne med konfidentiell information om gåtan med viruset.

Det är en tidigare tjänsteman vid Kinas utrikesdepartement som hävdar det. Han Lianchao, som tjänstemannen heter enligt Dagens Industri, uppges numera stå bakom en pro-demokratisk organisation i Washington: Citizen Power Initiative for China.

Läckt från Kina-labb?

Tidningen har utan framgång sökt Han Lianchao för en kommentar. Men även på kinesiska sociala medier går rykten om att den högt uppsatta spionchefen som flytt till USA sitter inne med känsliga uppgifter om coronavirusets ursprung.

Den informationen kommer från Spytalk, ett amerikanskt nyhetsbrev som enligt Di bevakar underrättelse- och försvarsnyheter.

USA:s president Joe Biden har intensifierat ansträngningarna att spåra virusets källa och amerikanska underrättelseorganisationer kom nyligen fram till att viruset kan komma från en laboratorium i kinesiska staden Wuhan; att det läckt ut därifrån.

I jakten på virusets uppkomst bedöms kinesiska avhoppare vara av största intresse, och samtidigt anser drygt åtta av tio amerikaner enligt en ny undersökning i USA att landet bör ”vidta åtgärder mot Kina” om det bekräftas att viruset läckt från ett labb, berättar Di.

Läs mer här.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Prestigetidningen: ”Exporterar Kina inflation?” [DagensPS.se] »

Läs även: WHO i Kina: Virus kan komma från labb [DagensPS.se] »

Läs vidare: USA: Bevis för att virus kommer från Kina-labb [DagensPS.se] »