Det hävdar flera tunga experter – i bjärt kontrast till alliansens löfte.

ANNONS

Enligt de tunga ekonomerna kommer skatterna att behöva höjas med omkring 1 procent, vilket motsvarar 45 miljarder kronor, skriver Dagens Industri, som konstaterar att både Moderaterna och Socialdemokraterna går till val på sänkta skatter.

I Socialdemokraternas fall handlar det om sänkta skatter för pensionärerna medan allianspartierna går fram med skattesänkningar på bredare front – till både företag och löntagare.

Den ekvationen kan ekonomerna inte få att gå ihop.

”Det ekonomiskt rimliga vore att gå till val på att skatterna behöver höjas. För jag har svårt att se hur det ska kunna undvikas”, säger Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet och forskare vid Institutet för näringslivsforskning, till Di och får stöd av Hans Flam, professor i internationell ekonomi och ordförande för Finanspolitiska rådet:

”Vill man ha ungefär det här välfärdssystemet så måste man nog acceptera att det kommer att stiga från nuvarande nivå framöver”, säger han i artikeln.

ANNONS
ANNONS

Lars Calmfors fortsätter:

”Den demografiska utvecklingen innebär ett stort tryck på kommuner och landsting. Men att höja deras skatter är inte bra, utan det finns betydligt bättre skatter att höja, som fastighetskatten och matmomsen”, säger Calmfors till Di, som uppger att de samlade skatteuttaget i Sverige sänkts kraftigt de senaste 20 åren och att skattenivån i dag ligger på 43,5 procent av BNP.