Sverigedemokraterna nöjer sig inte med mindre än det här om Moderaterna vill ta över och styra Sverige.

ANNONS

En M-ledd regering efter nästa val förutsätter att SD får inflytande över hela statsbudgeten, deklarerar Oscar Sjöstedt, partiets ekonomiskpolitiska talesperson.

Som det politiska läget ser ut i dag krävs av allt att döma stöd från SD, men partiet har däremot inga direkta krav på ministerposter, skriver Di.

Men Oscar Sjöstedt ställer ett annat ultimatum; att man förhandlar om hela budgeten och inte bara delar, framgår det.

”Vi måste bli överens om hundra procent, annars är vi överens om noll procent”, säger han till tidningen.

Moderatledaren Ulf Kristersson har uttryckt en öppenhet för detta. Från Ebba Busch, KD, är det däremot inte alls populärt att inleda ett fullskaligt budgetsamarbete med SD, vilket Oscar Sjöstedt reagerar på:

”Jag har noterat att Ebba Busch ibland svarar lite konstigt, att hon säger att vi kan komma överens om vissa delar. Men så funkar det inte”.

Sjöstedt tror på en lösning där partiet får ungefär samma roll som C och L i dag, där budgetsamarbetet är organiserat. Han tror även att det kan vara tillfälle för SD att i likhet med L få tjänstemän i regeringskansliet.

ANNONS
ANNONS

”Det är ingenting som man ska utesluta på förhand, utan det kanske tvärt om är en förutsättning för att se att det levereras”, säger han i Di-artikeln.

Läs även: Väljarstödet för L rekordlågt – flykt till M [DagensPS.se] »