Medan många debattörer, krönikörer och ledarskribenter i svensk press är fullt upptagna med att bemöta den mörka bilden av Sverige – som USA:s president Donald Trump målat upp i ett tal till sina fans i Florida – får alltså Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson och partiets gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, stort utrymme att framföra sina åsikter i Wall Street Journal.

ANNONS

”Landet (Sverige) har tagit emot 275.000 asylsökande, många utan pass, och det leder till upplopp och brott”, skriver SD-duon på WSJ:s debattsida, som även exponeras hårt i högerkrysset på tidningens förstasida.

Åkesson och Karlsson nämner bland annat upploppen i Rinkeby i måndags kväll. Polisen skulle då gripa en person vid tunnelbanan när man attackerades av en stenkastande mobb. En polis skadades i tumultet och en DN-fotograf misshandlades. Bilar stacks i brand, butiker plundrades och situationen eskalerade snabbt och tvingade polisen, som kände sig hotad, att avlossa verkanseld vilket till skillnad mot varningsskott syftar till att oskadliggöra angripare.

Det här hände alltså efter Trumps utspel i Florida, där han tog Sverige som ett varnande exempel och samtidigt drog kopplingar till terrordåden i Nice, Paris och Bryssel. ”Titta på vad som hände i Sverige i går natt”, sade Trump och många undrade förstås vad han menade.

Senare förklarade Trump på Twitter att han syftade på ett inslag i programmet ”Tucker Carson Tonight” på Fox News, som sändes på fredagskvällen där filmaren Ami Horowitz, som gjort ett reportage om vad det svenska flyktingmottagandet lett till, intervjuades och bland annat uppgav att det inte var länge sedan Sverige utsattes för en islamistisk terrorattack.

Det Ami Horowitz av allt döma pratade om på Fox News var terrordådet i centrala Stockholm den 11 december 2010 då självmordsbombaren Taimour Abdulwahabs sprängde sig själv till döds.

Även Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson tar upp den händelsen i Wall Street Journal, ”vår första självmordsattack på svensk mark”, och poängterar att den islamistiska terroristens avsikt var att beröva hundratals civila människor livet mitt under julruschen.

Enligt SD-topparna har upplopp och gängvåld och attacker mot utryckningspersonal blivit vardag i Sverige. ”Trots mycket strikta vapenlagar är våld med skjutvapen fem gånger vanligare i Sverige, totalt sett, än i huvudstäderna hos våra tre nordiska grannar tillsammans”.

Åkesson och Karlsson konstaterar att antisemitismen ökat i Sverige och att judar hotas, trakasseras och blir överfallna på gatorna i Malmö.

ANNONS
ANNONS

De berättar i den amerikanska affärstidningen – en av världens främsta – att ”uppskattningsvis 300 svenska medborgare med invandrarbakgrund rest till Mellanöstern för att slåss för islamiska staten” och att Sverige – när jihadisterna återvänder hem – välkomnar dem ”med öppna armar”.

Det är inget snack om saken, anser Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson i WSJ, att Donald Trump har rätt när han beskriver vilka allvarliga konsekvenser flyktingströmmen till Sverige fått. Han har snarare underskattat problemen, anser de.

”Sverige tog emot cirka 275.000 asylsökande 2014-16, mer per capita än något annat europeiskt land. Åttio procent av dem som kom 2015 saknade pass och id-handlingar”, hävdar SD-företrädarna, som även gör gällande att sexbrotten fördubblats 2014-15, enligt svenska myndigheters brottsstatistik och att en tredjedel av de svenska kvinnorna inte längre känner sig trygga i sina egna bostadsområden.