Lägger fram förslaget ändå i riksdagen, skriver SvD.

ANNONS

Tidningen uppger att Socialdemokraterna, även i toppen, motvilligt – och sannolikt inför vårbudgeten – lägger fram ett förslag i riksdagen om vinstbegränsningar i välfärden. Bara för att blidka Vänsterpartiet.

”Dock saknas en majoritet för förslaget”, uppger Svenska Dagbladet, som dessutom konstaterar att det ”är välkänt att kommun- och landstingspolitiker inom både Socialdemokraterna och Miljöpartiet är tveksamma till ett totalt vinststopp”.

Den högsta ledningen inom S vill inte, som Vänsterpartiet, ha ett genomgående förbud mot vinster i välfärdssektorn, enligt artikeln.

”Det är klart att partiet inte vill ha ett totalstopp. Det gäller framför allt vård och omsorg, där kommuner och landsting skulle få mycket svårt att ta ansvar för den verksamhet som i dag drivs i privat regi”, säger en ledande socialdemokratisk kommunpolitiker till Svenskan.

Regeringen kan komma att lägga fram ett förslag om vinstbegränsningar i välfärden som inte sträcker sig lika långt som förslaget i Ilmar Reepalus utredning, menar SvD.

”En kompromiss skulle kunna vara ett förslag som slår ut skolorna men där sjukvård och omsorg får fortsätta. Mitt intryck är att kommunerna skulle ha lättare att ta hand om skolan”, säger en lokalpolitiker.

Flera av tidningens källor säger att regeringen kommer gå fram med ett förslag som man på förhand vet röstas ned av både Alliansen och Sverigedemokraterna, vilket i klartext innebär att förslaget inte får något gehör utan endast syftar till att vara på god fot med Vänsterpartiet.

ANNONS
ANNONS

Företagare som SvD talat med rasar mot vinstförbudet.

”Om regeringen följer kommunisterna och Reepalu innebär det en krigsförklaring mot hela näringslivet, inte bara vissa branscher”, säger exempelvis Barbara Bergström, som grundat Internationella Engelska Skolan.