”Det är en dubbelmoral som är skrämmande”, dundrar en M-politiker.

ANNONS

Socialdemokraterna har, via det egna bolaget Kombispel, sålt lotter på kredit till skuldsatta och tjänat miljoner varje år, avslöjar Dagens Nyheter i tisdagen tidning. Enligt DN har partiet ett undantag från lagen som annars ska skydda utsatta grupper från skuldsättning och sedan 2014 har sammanlagt 8.000 personer hamnat hos Kronofogden.

Samtidigt har man dragit in vinster på sammanlagt 500 miljoner kronor de senaste tio åren.

”Vårt undantag var inte tänkt att skapa problem för dem som spelar, säger Roger Berzell, partikassör och ledamot i Kombilotteriet, och fortsätter:

”Det ska verkligen inte vara på det här viset. Vi måste ta tag i det här och därför har jag idag varit i kontakt med bolagsledningen om att vi behöver införa ordentliga åtgärder för att det inte ska hända igen.

Av de tusentals ärenden som hamnat hos Kronofogden har 2.000 fall lett till betalningsanmärkning. Och i 700 fall har personer fortsatt kunna köpa lotter på kredit, visar granskningen.

ANNONS
ANNONS

Socialdemokraterna får nu kraftig kritik från andra partier. Olof Lavesson (M), ordförande i Kulturutskottet, pekar på det paradoxala i att arbeta för att hjälpa folk i riskzonen för spelmissbruk och samtidigt sälja lotter till skuldsatta.

”Det är en dubbelmoral som är skrämmande”, säger han till tidningen och får medhåll från Vänsterledaren Jonas Sjöstedt som till Expressen kallar agerandet för ”cyniskt”.