På fyra år har finansdepartementet överskattat Sveriges offentliga finanser med omkring 75 miljarder kronor. Den prognos om ett ökat överskott på från 40 miljarder 2016 till 110 miljarder 2020 kommer snarare landa på ett minskat underskott på 35 miljarder.

ANNONS

Det framgår i en rapport från Riksrevisionen på fredagen som konstaterar att både nuvarande regeringen och den under alliansstyret missat ”kraftigt” i sina beräkningar under tio års tid, mellan 2007 och 2017, skriver Dagens Industri.

Enligt Riksrevisionen har man förutspått överdrivna skatteintäkter samtidigt som utgifterna underskattats. Både nuvarande finansminister Magdalena Andersson (S) och tidigare Anders Borg (M) har kunnat driva en politik på uppblåsta siffror, menar man.

En anledning till de grova räknemissarna, menar man, kan vara att finansdepartementet inte får ta framtida regeländringar – som höjda statsbidrag till kommunerna – i beaktning när prognoserna görs.

Men det räcker inte som förklaring, menar riksrevisor Ingvar Mattson.

”Det finns något i metodiken som bidrar till felen. Därför är vår rekommendation att regeringen utreder varför den statliga konsumtionen underskattas så kraftigt i prognoserna”, säger han till Di.

ANNONS
ANNONS

MISSA INTE: Anderssons chans att bli statsminister? ”Noll” [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Ledare: Skatterna ”perversa” [DagensPS.se] >