Trumps handelskrig med Kina fortsätter att rasa. Public Radio International har djupdykt i Amerikas historia för att försöka blotta landets protektionistiska rötter.

ANNONS

Public Radio International (PRI) är en en välgörenhetsorganisation som främjar fri journalistik. I ett längre reportage frågar sig artikelförfattaren Jason Margolis varför president Donald Trump trycker på så hårt för att isolera USA från världsmarknaden.

USA har historiskt sett varit ett land med höga tullar. När landet förklarade självständighet från England 1776 så var finansminister Alexander Hamilton väldigt tydlig med att den inhemska produktionen skulle gå före allt annat. Därför hade det tidiga USA en tull på alla varor på omkring 18-20 procent, skriver Margolis.

Det var inte förrän i andra världskriget som USA ändrade sin syn på den internationella marknaden. En öppen marknad skulle hjälpa till att demokratisera utvecklingsländer och lyfta dem ur fattigdomen, enligt artikeln. Sedan dess har USA, med några få undantag, haft väldigt låga tullar på de flesta varor – tills nu.

Donald Trump har infört de högsta tullarna landet haft sedan 1920-talet, och de flesta ekonomer är överens om att det inte kommer att lösa några problem. Många argumenterar för att en sviktande världsekonomi var en av anledningarna till att andra världskriget bröt ut – och risken för en liknande katastrof finns även nu, enligt Margolis.

ANNONS
ANNONS

Medan flera politiska analytiker säger att Donald Trumps tullar är spel för gallerierna, så är konsekvenserna faktiska och åsikterna många. Vad som än händer, är det svårt att se vem som skulle ha tipsat Trump om just den här taktiken – för det verkar inte finnas någon som stödjer den, avslutar artikelförfattaren.