Stockholms regionpolischef Mats Löfving nobbar extrasatsningar på polislöner från riksdagen. ”Frågan om löner löser vi här”, säger han. 

ANNONS

Våldspiralen fortsätter uppåt i huvudstaden – mellan maj och mitten av september såg regionen 60 skjutningar, tolv med dödlig utgång.

Samtidigt som Mats Löfving säger att många ledande kriminella har låsts in så är han orolig för det stora antalet unga kriminella som tar sig upp i leden med hjälp av grovt våld och automatvapen.

”Det kan vara av egna egoistiska skäl för att kliva uppåt i den kriminella karriären. Det kan också röra konflikter inom narkotika­marknaden”, säger han till Di.

Höja lönerna

För att hinna med att klara upp allt fler brott behövs fler poliser, men då måste lönerna höjas för att locka rätt personer till yrket. Mats Löfving tycker att polislönerna är för låga och han arbetar för att de ska höjas. Det kan även innebära att Stockholms poliser får mer pengar i plånboken än poliser i övriga landet.

”Konkurrensen om duk­tiga poliser är hård i Stock­holm.”

Samtidigt är det osäkert om det kommer mer pengar, sedan satsningen på polislöner inte förlängs för budgeten 2022. Både M och L står dock bakom fortsatta lönesatsningar.

Ger satsningar nobben

Mats Löfving ger extrasatsningarna nobben – ”frågan om löner löser vi här” säger han och klargör:

”Jag tycker att det är bra att varken riksdag eller regering jobbar med lönesatsningar.”

ANNONS
ANNONS

Polisförbundet håller emellertid en annan linje – rak motsatt till Mats Löfving, och vill se ett årligt lönepåslag på fem pro­cent.

”Med riktade löner blir det en väldigt tydlig signal till Polismyndigheten att de här pengarna ska gå till löner och ingenting annat”, säger ord­förande Lena Nitz.

Läs även: Befolkningen växer och Polisen halkar efter [Dagens PS]