Rikspolischefen går ut med ett nödrop och regeringen och samarbetspartierna flyr verkligheten, anser affärstidningen Dagens Industris ledarskribent.

ANNONS

”Januaripartierna tror att sänkta arbetsgivaravgifter ska lösa situationen. Det är ett slags vansinne”, skriver affärstidningen Dagens Industris ledarskribent i dagens utgåva.

I helgen satte rikspolischefen Anders Thornberg ord på sin desperation över den eskalerande gängkriminaliteten i landet.

”Våldsutvecklingen är synnerligen allvarlig”, skrev Thornberg på polisens hemsida och PM Nilsson liknar det vid ”ett nödrop på hjälp”.

De kriminella gängen håller hela bostadsområden i järngrepp, allt medan polisen inte har kraft och resurser att stoppa den ofta narkotikarelaterade brottsligheten där dödsskjutningar blivit vardagsmat.

Inte skolans ansvar

PM Nilsson konstaterar att skolan inte kan göra hela jobbet med att fostra barnen när politikerna i samhället i stort sviker.

”Om man har en stor migration av folk som inte kan försörja sig är det en omöjlig uppgift för skolan att göra hela skillnaden för ungdomar. Skolan är extremt beroende av fungerande hemmamiljöer och en skötsamhetskultur i det omgivande samhället. Resultatet av det motsatta är massiv utslagning av grundskoleelever som snabbt ser sin framtid på narkotikamarknaden och som gör karriär med växande våldskapital och en allt starkare och förbluffande nog alltmer accepterad maffiakultur.”

Han efterlyser politisk handlingskraft som ger polisen rätt verktyg att bryta mönstret.

ANNONS
ANNONS

Men det betecknar han som en utopi när regeringen och samarbetspartierna i januariöverenskommelsen har helt annat fokus. Trots att väljarna flyr till andra partier som vill strama åt invandringsvolymerna.

Nilsson ser ingen vilja alls hos januaripartierna att gå rikspolischefen till mötes för att få bukt med den organiserade brottsligheten. Han beskriver förra vinterns regeringsbildning som en undanflykt för att ta tag i ”migrationspolitiska åtaganden som man inte klarar av”.

Läs hela ledaren på Di.se.