Peter Lundgren åtalas för sexuellt ofredande

Uppdaterad: 29 nov. 2019Publicerad: 29 nov. 2019
peter_lundgren
Peter Lundgren hade ingen kommentar till åtalet på fredagsmorgonen. (Foto: TT).

EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) åtalas på fredagsmorgonen för sexuellt ofredande. Det är den uppmärksammade händelsen på en partikonferens i Nacka 2018 som ligger till grund för åtalet. 

ANNONS
ANNONS

Åtalet är inlämnat av en åklagare till Jönköpings tingsrätt under fredagen, skriver Jönköpingsposten. Grunden för åtalet är en händelse i Nacka 2018, då Peter Lundgren tog en kvinnlig partikollega på bröstet, något han erkänt.

Rubriceringen är sexuellt ofredande alternativt ofredande och i åtalet står att läsa att Lundgren ska ha betett sig ”på ett sätt som kunde förväntas kränka sexuella integritet”, skriver SVT.

Dagens PS skrev om händelsen när den avslöjades i våras efter att före detta EU-parlamentarikern Kristina Winberg larmade partiledningen. En inspelning mellan Winberg och kvinnan spreds i medier, där kvinnan beskrev att hon fått “panik” av Lundgrens närmanden.

Peter Lundgren och kvinnan publicerade kort därefter en video där de beskrev händelsen som utagerad. Peter Lundgren erkände i stort händelseförloppet och sade att han betett sig som en “tölp”.

Under förundersökningen från tidigare år sade Lundgren till polisen att han ansåg det hela vara en smutskastningskampanj iscensatt av Kristina Winberg, med syfte att sabotera hans politiska ställning:

“Det som ligger bakom hela den här affären är att Kristina Winberg har försökt och karaktärsmörda mig, mer eller mindre, för att vinna en bättre placering på EU-valslistan. Det är ett politiskt fulspel som ligger bakom det här”, sade han enligt Dagens Industri.

Till SVT säger Peter Lundgren på fredagen att han inte fått kännedom om åtalet på förhand:

“Jag har inte fått någon information alls om det här annat än från medier som ringt”, säger han till sajten.

ANNONS
ANNONS