Många krafter inom Socialdemokraterna trycker fortsatt på att partiet ska gå till val på återinförandet av flera skatter. Bland dem finns arvs- och gåvoskatten – som samtidigt sågas av experter i en ny rapport eftersom den skulle inbringa små intäkter till staten.

ANNONS

Trycket ökar inom S.

Flera distrikt inom Socialdemokraterna och LO vill att partiet inför skatter som den kanske mest kontroversiella av dem alla – arvs- och gåvoskatten.

Som Dagens PS har skrivit så får LO:s förslag på skattereformer för företag, för att minska klyftorna, redan svidande kritik av Företagarnas vd Günther Mårder.

LO vill se gåvoskatt

Även LO vill se återinförd arvs- och gåvoskatt, där skatten föreslås ligga på mellan 10 och 20 procent, med grundavdrag på 400 000 kronor. Det skulle inbringa 10 miljarder kronor till stadskassan.

”En stor del av de som är förmögna har ärvt sina förmögenheter, så det finns en utjämningsaspekt mellan generationer. Det är inte så att de här arvs- och gåvoskatterna utjämnar allt, men den drar mot det”, säger Åsa-Pia Järliden Bergström på LO, till Di.

Säger emot rapport

Men det uttalandet går emot en ny rapport – framtagen av Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO – som säger att arvsskatten inte gör någon skillnad i utjämningsarbetet.

ANNONS
ANNONS

”Arvsskatt är symbolpolitik. Farhågan är att politiker som inför arvsskatt tycker att man gör något åt ojämlikheten, men vad vi kan se så gör det ingen större skillnad”, säger ekonomen Mikael Elinder som står bakom rapporten.

Om skatten skulle bli återinförd så varnar dessutom Mikael Elinder för att många skulle gömma sina pengar.

”Kryphålen är många och det var lätt att undvika skatten.”

Läs mer: Fastighetsskatten utlöser rosornas krig

 

 

 

ANNONS
ANNONS