SVT rapporterar om att Socialdemokraterna ”tappar stort bland LO-väljare”.

ANNONS

Samtidigt ökar stödet för Sverigedemokraterna bland LO-medlemmar, framgår det.

I dag uppger 24,9 procent av LO-medlemmarna att de sympatiserar med SD. Det kan jämföras med i november då siffran var 20,0.

Statistiken är framtagen av SCB och i den senaste mätningen – maj – har stödet inom LO för S sjunkit till 38,5 procent från 46,4 procent i november.

I november gick även stödet bland LO-medlemmar ner för Sverigedemokraterna men det har nu gjort ett ordentligt uppryck och enligt SVT har Jimmie Åkessons parti ”i flera år varit näst största parti bland LO-medlemmar”.

Dessa siffror handlar inte om vilken parti man skulle rösta på om det är val i dag utan vilket parti man står närmast; det går dessutom att bryta ner i kön, ålder, utbildningsnivå och facklig tillhörighet.

Stödet för Socialdemokraterna backar fyra procentenheter till 29,6 procent bland LO-medlemmarna. Och ännu lägre blir siffran, 28,3 procent, när det handlar om att rösta på partiet, som även dras med ett minskat stöd både bland män och kvinnor med utländsk bakgrund – för SD är det tvärt om, partiet ökar i popularitet bland väljare med utländsk bakgrund, uppger SVT.

På söndagen berättade Expressen att SD nu gått förbi Moderaterna och är näst största parti. I Demoskop-mätningen, som tidningen refererar till, får Sverigedemokraterna 21 procents väljarstöd – endast två procentenheter lägre än Socialdemokraterna, som får 23,1 och tappar ännu mer i opinionsmätningen.

ANNONS
ANNONS

”Om det håller i sig är det förstås en dramatisk förändring av den svenska politiska kartan”, sade Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare, till tidningen, som uppgav att Moderaterna faller med 2,4 procentenheter i Expressen/Demoskop till 19,9 procent.

Förra veckan berättade Dagens PS om SCB:s stora mätning, där statsminister Stefan Löfvens parti, Socialdemokraterna, mardrömsrasade 4,3 procent.