Johanna Cervenka på SVT reagerar med förvåning över summan på motsvarande 12 miljarder kronor som Telia, där svenska staten är största ägare, nu kan få punga ut med.

ANNONS

Bakom kravet står myndigheter i USA och Nederländerna och det handlar om en förlikning för Telias Uzbekistanaffärer. Sedan våren 2014 är Telia föremål för en utredning gällande misstankar om att jätten varit med och mutat Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans dåvarande president Islam Karimov, med omkring en miljard dollar för etableringen i landet 2007.

”Jag har många gånger tidigare sagt att Telia Company gick in i Uzbekistan på ett oetiskt och felaktigt sätt och vi är beredda att ta ansvar för det. Vi samarbetar fullt ut med myndigheterna för att bringa klarhet. Med detta sagt är vår första reaktion på det föreslagna beloppet att det är mycket stort”, skriver Telias styrelseordförande Marie Ehrling i en kommentar till det nu aktuella kravet på 12 miljarder kronor på Telia i kölvattnet av Uzbekistan-härvan.

SVT Nyheters ekonomikommentator Johanna Cervenka har aldrig tidigare hört talas om något svenskt företag som krävts på så högt belopp för korrupta affärer. I och med att svenska staten är bolagets största ägare slår det mot vanligt folk, dig och mig, framhåller hon och påpekar att många småsparare dessutom investerade i Telia i samband med att bolaget privatiserades.

Det kan också komma fler miljardkrav, menar hon, med tanke på Telias expansion i forna Sovjetunionen.

”Telia Sonera har medgett att det råder flera frågetecken kring många av de affärer som bolaget gjorde med regimer i de här länderna i Centralasien och Kaukasus, bland annat i Azerbajdzjan, Kazakstan och Nepal. Därför kan man inte utesluta att det kommer fler mångmiljardkrav”, framhåller Johanna Cervenka.

ANNONS
ANNONS

LÄS MER: ”Telia krävs på 12 miljarder” [SVT Nyheter] ›