Det går tungt nu för C-ledaren Annie Lööf.

ANNONS

Den uppåtgående trenden, som toppade i juni, är bruten för Centerpartiet, rapporterar SVT Nyheter och konstaterar att C för första gången sedan januari ligger under 10 procent i SVT/Novus.

Det är till Moderaterna som tidigare Centerväljare flyr.

Centern tappar 1,3 procent i mätningen och vinnaren på tappet är alltså Moderaternas ledare Ulf Kristersson.

”Det finns ett ganska stort antal väljare som framför allt sympatiserar med Alliansen. Ett tag så gick många av dem till Centerpartiet, nu går ett antal till Moderaterna. Det viktigaste vi har att göra gemensamt är att se till att det kommer fler till Alliansen som helhet, det är först då som vi kan få ett maktskifte i Sverige”, säger partisekreteraren Michael Arthursson (C) till SVT Nyheter, som uppger att avståndet till Moderaterna för Centern nu är drygt 11 procent.

Det kan jämföras med i juni när Centern hade 13,3 procents väljarstöd och bara ett marginellt gap till Moderaterna på styvt 3 procent.

”Vi fick drygt 6 procent i förra valet och får vi mer än det är det en valframgång. Skulle vi få 10 procent är det en stor valframgång”, säger dock Michael Arthursson (C) i artikeln.

Sedan partiledarskiftet har Moderaterna, framgår det, ökat med drygt 5 procent; dock är inga förändringar statistiskt säkerställda.

Trots rycket för M efter att Ulf Kristersson tog över efter Anna Kinberg Batra ligger M fortfarande lägre än vid årets början.

ANNONS
ANNONS

De rödgröna leder fortfarande över Alliansen, avståndet mellan blocken är nu endast en halv procentenhet.

Kristdemokraterna hamnar utanför riksdagen om det vore val i dag. Partiet har blott 3,3 procents stöd av väljarna medan Miljöpartiet har 4,3 procents väljarstöd.

I Novus-undersökningen för SVT har 4.008 personer intervjuats på telefon mellan 27 november och 21 december. Andelen osäkra väljare är 6,6 procent, framgår det.