Partiet har fått revansch i storstäderna, enligt SVT/Novus.

ANNONS

M ökar med 2,5 procent till 23,8 procent och har därmed ”i princip hämtat igen allt som gick förlorat efter det spektakulära utspelet om att börja samtala mer med Sverigedemokraterna”, rapporterar SVT Nyheter.

Storstockholm är partiets starkaste region, framgår det, och den ökning som Moderaterna nu gjort – enligt SVT/Novus – uppges vara den enda statistiskt säkra förändringen bland partierna i väljarbarometern.

”I och med att valrörelsen börjar nu så är det särskilt viktigt att visa en stark position, och att Moderaterna då inleder valåret med en statistiskt säkerställd uppgång måste kännas väldigt skönt inom det partiet”, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till SVT Nyheter.

Det är SD och Centern som enligt Novus är de två stora förlorarpartierna på M:s framryckning – men dessa två partier beskrivs samtidigt som två stora vinnare efter förra riksdagsvalet.

Det ska också sägas att Moderaterna – trots ökningen – inte har mer stöd nu än i senaste valet. Partiet har som bekant genomlevt en opinionskris.

Det råder nu ”dött lopp” mellan de två stora blocken där MP och KD ligger sämst till. Miljöpartiet får 4,1 procents väljarstöd i mätningen och klarar riksdagsspärren på håret medan Kristdemokraterna åker ur riksdagen med endast 2,7 procents väljarstöd.

Socialdemokraterna får 28,6 procent och Vänsterpartiet 7,6 procent.

ANNONS
ANNONS

I övrigt får Centern 8,9 procent och Liberalerna 5,0 procent.

Sverigedemokraterna har i dagsläget 16,5 procent av väljarna bakom sig medan övriga partier har stöd från 2,8 procent av väljarna, enligt SVT/Novus.