Med knappt ett år kvar till valet är Sveriges näst största parti inte längre SD utan på nytt Moderaterna, enligt en ny SVT/Novusmätning.

ANNONS

Torbjörn Sjöström, vd för Novus, säger till SVT att Moderaterna tycks ha ”hittat ett fotfäste i sin roll som oppositionsparti och det ser ut som att väljarna tar det på allvar”.

Under regeringskrisen i somras tappade Moderaterna mark och SD seglade då upp som näst största parti.

Enligt Sjöström är den förändring som nu skett, där M återtagit andraplatsen och återigen är största oppositionspartiet, signifikant även om de rörelser som det handlar om beskrivs som små och ligger inom felmarginalen, vilket betyder att förändringarna inte är statistiskt säkerställda.

Så skulle väljarna rösta i dag

Moderaterna får stöd av 22,6 procent av väljarna medan Sverigedemokraterna tappar 2,2 procentenheter till 19,4 procent i mätningen.

Socialdemokraterna är alltjämt störst (26 procent) och gör en rejäl uppryckning med 2,3 procentenheter på bekostnad av Vänsterpartiet.

KD är bara snäppet större än MP och de båda partierna klarar riksspärren med nöd och näppe medan Liberalerna tycks ha parkerat under densamma med endast 2,6 procent av väljarna i ryggen.

ANNONS
ANNONS

Annie Lööfs Centerpartiet får 8,8 procents stöd i väljarbarometern och Vänsterpartiet 10,6 procent.

Läs även: MP till klimatangrepp på Moderaterna [Dagens PS]