Magdalena Andersson träder upp för Löfven

Uppdaterad: 29 aug. 2017Publicerad: 29 aug. 2017
Magdalena Andersson går till attack mot Jimmie Åkessons och Alliansen - och försvarar sin statsminister Stefan Löfven (S).
Magdalena Andersson går till attack mot Jimmie Åkessons och Alliansen - och försvarar sin statsminister Stefan Löfven (S).

Finansministern angriper Jimmie Åkesson och allianspartierna.

ANNONS
ANNONS

I går kunde DagensPS, med hänvisning till Ekot i Sveriges Radio, berätta att Sverigedemokraternas partiordförande Jimmie Åkesson kräver statsminister Stefan Löfvens avgång med anledning av it-haveriet på statliga Transportstyrelsen.

Åkesson förklarade att han inte tror på Löfvens påståenden om att han inget visste om vad som pågick och på Facebook skriver SD-ledaren om att var och en “får själv bedöma trovärdigheten i de förklaringar vi fått. För mig är mörkläggningen uppenbar”.

Jimmie Åkesson har länkat till en artikel på Aftonbladet där finansminister Magdalena Andersson, som i dag gästat AB Morgon, kallar Åkesson för oseriös.

“Det här visar att Jimmie Åkesson inte är en seriös politiker”, säger hon apropå SD-ledarens avgångskrav på statsministern.

“Jag är inte säker på att begreppet “seriös” är det första jag skulle använda om jag tillhörde den här regeringen”, skriver Jimmie Åkesson i en replik på påhoppet på sin Facebook.

I går, måndag, avgick plötsligt Löfvens närmaste medarbetare, statssekreterare Emma Lennartsson och angav som skäl att hon suttit på information om it-skandalen på Transportstyrelsen tidigare än vad hon först gjort gällande.

Det här gav upphov till spekulationer i pressen om att Emma Lennartsson offrar sig för att skydda Stefan Löfven, vilket alltså Jimmie Åkesson bland annat är inne på.

Men enligt finansminister Magdalena Andersson är Stefan Löfven “en väldigt hederlig person”.

“Jag vet att Stefan Löfven aldrig skulle ljuga svenska folket rakt in i kameran”, säger Andersson till Aftonbladet där hon också uttalar sig om Alliansens misstroendeförklaring mot S-vännen och försvarsministern Peter Hultqvist, en misstroendeförklaring som de borgerliga partierna nu diskuterar om den ska dras tillbaka.

“Det har varit grundlöst hela vägen, det är faktiskt rent bisarrt”, hävdar Magdalena Andersson om Alliansen misstroendevotum mot hennes statsrådskollega.

Förutom Transportstyrelsens tidigare generaldirektör, Maria Ågren, som fick sparken och ett strafförel’ggande med böter när den allvarliga myndighetsläckan uppenbarades, har inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson tvingats lämna sina poster i regeringen.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.