Dagens PS

Ledarkollen: Spring dig frisk!

GP skriver om att löpning är bra för hälsan
GP skriver om att löpning är bra för hälsan
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 27 juni 2018Publicerad: 27 juni 2018

Varje dag läser Dagens PS ett antal utvalda ledarsidor och serverar er det allra viktigaste.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Idag handlar det om demokratin, klasskamp, löpning som hälsa och om svensk landsbygd. Och så lite VM…

Stärk demokratin

DI skriver om vikten av att stärka demokratin, dess grundpelare, utifrån hot mot, och turbulens runt, demokratiska insinuationer i Europa: “I Sverige är de demokratiska normerna fortfarande starka, men vi tänjer på dem här också. Hösten 2013 fann S, MP, V och SD det mer försvarbart att bryta mot sedan länge accepterade budgetregler än att släppa igenom en borgerlig skattesänkning.”

Klasskamp!

Göran Greider är som bäst, ibland omedvetet, när han tappar alla grepp och får vittring på ordet “klasskamp”.

I ETC skriver han: “Men här är eländet med alla klassanalyser idag: De som gör dem sammanställer sin statistik och konstaterar att klasskillnaderna förklarar exempelvis varför hälsan är sämre hos stora skikt och så mycket bättre hos andra skikt. Men det som oftast kopplats loss från klassanalysen är: Utopierna och drömmen om ett annat samhälle. Klassanalyser slutar oftast med att uttolkarna räknar upp alla helveten och allt elände som klassamhället leder till. Och det är givetvis rätt att göra det.”

Spring dig frisk

GP har i några år bevisat att man vågar tänka utanför den rådande åsikts-boxen. Man behöver inte alltid hålla med om det som skrivs men man måste förhålla sig till det tidningen skriver. Exakt så bör en ledarsida agera.

ANNONS

Idag skriver tidningen om löpning som medicin mot depression: “Den moderna hjärnforskningen visar att hjärnan är det organ som påverkas allra mest av att vi rör på oss. Träning kan vara lika effektivt mot lindrigare depressioner som antidepressiva mediciner. Detta måste uppmärksammas mer när nästan en tredjedel av befolkningen någon gång insjuknar i en depression.”

S utarmar svensk landsbygd

Jag älskar när partibundna ledarsidor (oavsett färg) vågar gå emot sina egna lydiga ledband.

NSD är tydliga när man skriver om regerings politik för landsbygden: “Den S-ledda regeringen har lyft regional- och landsbygdspolitiken under hela mandatperioden.Men vad hjälper det om det fortfarande finns övernitiska tjänstemän som sätter käppar i hjulen för dem som de facto investerar i svensk landsbygd?Gruvan i Kaunisvaara är ett gigantiskt byautvecklingsprojekt.Den innebär en möjlighet att skapa jobb och utveckling i en bygd som länge präglats av avfolkning. Nu hotas dock projektet av Naturvårdsverket.Under måndagen kom besked om att de statliga miljöbyråkraterna vill återkalla tillståndet för gruvan i Kaunisvaara – bara några veckor innan den planerade återstarten.”

Dagens Snackis: Ja, gissa. Sverige möter Mexico kl 16 och det är en fotbollsmatch som kan komma att gå till historien som en av de viktigaste landslaget någonsin spelat. Vid seger är Sverige vidare till åttondelsfinal. Mellan 16 och 18 står Sverige still brukar det heta. Ingenting kunde vara mer fel. Sverige kommer sjuda av stolthet och en innerlig önskan om att det ska bli seger. Forza Sverige.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS