Dagens ledarkoll handlar om det politiska skeendet , om vi behöver kontanter, om Black Friday som infaller i dag och hur vi gör med arbetet när våra barn är sjuka.

ANNONS

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Behöver vi kontanter?

DI skriver om behovet av kontanter. Eller möjligen bristen på behovet: ”Även om 68 procent av svenskarna säger att de vill ha kvar kontanter är det bara 2 procent av alla betalningar som görs med dem, och endast 20 procent av antalet köp i butik är kontant. De som är mest direkt beroende av kontanter är kriminella. Långa avstånd mellan uttagsmöjligheter i glesbygd är ett starkt skäl att sluta med kontanter, inte att hålla fast vid dem. Oron för likviditetsbrist ska mötas med ökade investeringar i infrastruktur så att digitala betalningar fungerar, inte nya bankomater. ”

Hysterisk Black Friday

Borås Tidning skriver om ett fenomen i tiden, den ”svarta fredagen” med sina löften om köpfest och konsumtion: ”Hysterin verkar inte veta några gränser. PostNord beräknas ha 900 000 paket som ska levereras den kommande helgen. I debatten hörs allt oftare ord som ’klimatångest’ och ’konsumtionsångest’. Men den miljömedvetna diskussionen verkar vara just en diskussion, och inte särskilt mycket verkstad.Handel är bra, och detaljhandeln gynnas utan tvekan av denna nya högtid. Det är egentligen inte konsumtionen jag vänder mig mot. Likt mellandagsrean kan högtider som innebär att butiker sätter ned priset på varor göra att man kan köpa den där vinterjackan, eller TV-apparaten, som man behövt ett tag till ett billigare pris. Min invändning handlar snarare om den hysteri, som har drabbat hela vår syn på konsumtion, och i förlängningen ekonomin.”

Höger eller vänster eller rakt fram?

Expressen skriver om det politiska skeendet: ”Liberalerna är illa splittrade i frågan om huruvida man ska väja vänster eller höger. Jan Björklund sjunger på sista versen som partiledare och L balanserar ödesmättat på riksdagsspärren. Annie Lööf har sagt nej till både höger och vänster och är orubblig i sitt beslut, samtidigt som hon klagar över att alla andra partier är orubbliga i sina beslut och att de säger nej till allt. Hon ser inte något mönster här.”

Hur gör vi när barnen blir sjuka?

Gefle Dagblad skriver om Moderaternas förslag att minska föräldrars möjlighet att vara hemma när barnen är sjuka: ”En karensdag skulle knappast minska smittospridningen på förskolan och inte heller bättra på ekonomin för ensamstående föräldrar som redan lever på marginalen. Det är inte alla förunnat att kunna vabba (det vill säga, ta med sig jobbet hem samtidigt som man vårdar sjukt barn).”

ANNONS
ANNONS

Dagens Snackis:

Den svarta fredagen. Hela världen tycks stå i varenda hörn med sina vässade tänder. Alla vill ha mina stålar. Reklamen runt Black Friday och konsumtionshysterin runt den samma står mg upp i halsen.