Dagens ledarkoll handlar om Sveriges många utmaningar, och om man måste vara feminist för att tro på jämställdhet, hedersvåld och om interna borgerliga strider.

ANNONS

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt.

Bara en av Sveriges utmaningar

Di skriver om en av de många utmaningar som Sverige står inför: ”Den regering som tar över i höst kommer att arbeta med att stärka polisen. Alla partier har förstått behovet. Men Moderaterna har utan tvivel gjort det mest heltäckande programmet för att knäcka gängbrottsligheten, bland annat med inspiration av hur dansk polis jobbar. Moderaterna, de andra tre allianspartierna och SD har också drivit S-MP-regeringen framför sig under hela mandatperioden genom att ge tillkännagivanden på det kriminalpolitiska området.”

Måste man vara feminist för att tro på jämställdhet?

Gefle Dagblad formulerar sig knivskarpt runt detta med konsensus i debatten. ”Vad är det som säger att man inte vill bekämpa sexuella trakasserier och övergrepp bara för att man inte kallar sig feminist? Vad är det som säger att man inte vill ha jämställda löner och lika livsvillkor oavsett kön bara för att man inte betecknar sig som feminist i sin Twitter-bio?”

Daltandet med hedersvåldet

Daltandet med en viss typ av brottslighet, som det förbannade ”hedersvåldet” är ett svek mot de många som drabbas. Expressen skriver kritiskt om Göteborgs stads oförmåga att ens benämna problemet i rätta termer: ”Göteborgs handlingsplan visar hur den typen av akademiskt hårklyveri bakbinder arbetet mot hedersförtryck. Hur hjälps en lärare som oroar sig över att en elev kanske kommer att giftas bort under jullovet av att få veta att hedersförtryck är ”ett komplext samhällsproblem” där ”olika maktordningar samverkar och förstärker varandra”?”

Borgerlig strid

Borås Tidning skriver om att de borgerliga borde sluta att bråka med varandra: ”Att “fiskmåshögern” och “finliberalerna” bråkar med varandra är ingen nyhet. Dagens oenighet är ett utslag av en sjuka som de borgerliga partierna vid det här laget borde vara immuna mot – oviljan att komma överens.”

ANNONS
ANNONS

Dagens snackis

Utanförskapet. Det där inre. Att känna att man inte äger tillträde till ett enda av de sammanhang som erbjuds genom livet. Den känslan växer hos mig för varje dag. Hur hittar man sin plats i tillvaron när man ger allt i varje givet läge men det aldrig räcker till?