Dagens ledarkoll handlar om Vänsterpartiet, om Brexit, om Centerpartiet, om feminismen och om en väljarkår som följer på kommandon.

ANNONS

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt.

Vänstern vill krossa företag inom vård, skola och omsorg

DI skriver att Vänsterpartiets inflytande över svensk politik de senaste åren varit betydande och förödande: ”Vänsterpartiets makt och ambitioner under den gångna mandatperioden har varit tydliga. De vill krossa fullt fungerande företag inom vård, skola och omsorg och de har fått hela S att följa med. Löfven-regeringen svängde i frågan om vinst i välfärden eftersom V ställde motkrav för sitt stöd och gjorde som Sjöstedt ville.”

Brexit engagerar

The Guardian skriver nästan dagligen om Brexit, och man gör det utifrån väldigt många olika infallsvinklar: ”In contrast, Greeks continue to care deeply, and Brexit has provided an opportunity for their government to exercise some pressure. After all, the UK government will need approval from all EU member states if a Brexit deal is reached.”

”Centerparitet är inte seriöst”

GP skriver om Centerpartiet och förtroendet för partiet: ”Det börjar bli svårt att förhålla sig seriöst till Centerpartiet. C har hela tiden drivit linjen att man vill ta makten och ingå i en Alliansregering. Det var också det budskap man torgförde intensivt i valrörelsen. Problemet är bara att Centern också hävdar, och fortsätter att hävda, att en Alliansregering ska ha sin uttalade huvudmotståndare – Socialdemokraterna – som regeringsunderlag.”

Feminismen avgör

Aftonbladet skriver att det är feminismen som avgör det politiska läget: ”För att kunna bilda regering måste alliansen, som är det mindre blocket, i slutändan luta sig mot Sverigedemokraterna. Ett antifeministiskt parti, som röstat emot varenda reform för hbtq-gruppens rättigheter och som vurmar för politik som föser tillbaka kvinnor till spisen. De sitter med trumf på hand, så länge som dagens blockpolitik består.2014 gick Liberalerna – dåvarande Folkpartiet – till val på “feminism utan socialism”. Med alliansen kan Liberalerna istället få anti-socialism utan feminism. För Centerpartiet och Liberalerna vore det sjumilakliv från deras väljares värderingar.”

ANNONS
ANNONS

Dagen Snackis:

Min känsla är att allt fler blivit allt tröttare på det politiska käbblet efter valet. Ibland känns det som om politikerna har en plan som går ut på att trixa och snickra så mycket det bara går under de där fyra åren och sedan försöka få väljarna att glömma allt sista två månaderna innan valet. Det läskigaste i allt detta är att väljarna verkar gå på bluffen. Väljarna är en armé av zombies som går dit den blir kommenderad att gå. Väljarna är vatten som rinner dit marken vill.