Dagens ledarkoll handlar om en marknad i förändring, om det politiska kaoset och att media hotas av SD, enligt Aftonbladet.

ANNONS

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Kaoset

Det mesta just nu handlar om läget i svensk politik. DI skriver om tiderna runt vem som ska bli talman: ”Det är ingen hemlighet att alliansen internt i respektive parti samt sinsemellan har en stor press på sig att göra olika ställningstaganden i regeringsfrågan. Redan finns en splittring. Alla partier har rimligen en ”plan B”. Men alliansen bör göra ett försök med just en alliansregering. Det är inte säkert att den fälls av SD, bara för att det inte sker några förhandlingar. Detta måste hur som helst prövas i talmansrundorna innan man eventuellt tvingas söka mer oortodoxa lösningar.”

En marknad i förändring

GP skriver om en marknad i förändring, om att McDonalds lägger sin restaurang i Angered efter 30 år: ”Nedläggningen kan ses som en del i en större ekonomisk trend. Konsumentmarknaden håller gradvis på att förändras i grunden. Producenten söker i allt större utsträckning upp konsumenten och leverans sker hemma vid dörren. Hemleverans av mat är exempelvis en snabbt expanderande bransch. Det är oklart hur det kommer påverka restaurangbranschen i stort. Givetvis gynnas den om fler beställer hem mat istället för att själva stå och laga den hemma vid spisen. Men i princip kan det också komma att innebära minskad efterfrågan på serveringsställen. Vägkrogar är ett säkrare kort i det sammanhanget.”

En framtid att ströva mot

ETC lyckas formulera tillståndet i svensk politik rätt väl: ”Nu – efter ett riksdagsval som innebar att någon vann några procent och andra förlorade dem på den rödgrönrosa sidan är det kanske dags att prova ett annat spår för att skapa det där motståndet som vi alla vill se. En framtid att sträva mot, inte bara skydda sig mot.”

”Media hotas av SD”

Valrörelsen är över men Aftonbladet vevar vidare: ”Kanske är vi nu framme vid den punkt i historien när svensk borgerlighet är redo att släppa in SD i värmen. Pressfriheten har varit ett av högerextremismens första offer. I Polen och Ungern har public service-journalister som uppfattats som misshagliga sagts upp och den politiska styrningen av innehållet skärpts. Danmark går nu i samma riktning.”

ANNONS
ANNONS

Dagen Snackis:

Om man inte röstar har man förbrukat sin demokratiska rättighet, heter det ju. Aldrig har jag varit stoltare att jag lät bli att rösta än när jag ser maktens enfaldiga påfågel-dans runt den ruttnande gröten.