I dag handlar ledarkollen uteslutande om frågor som rör valet, som äger rum om bara en dryg vecka.

ANNONS

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Hur mäter man egentligen ekonomi?

DI skriver intressant om detta med att mäta ekonomiskt välstånd: ”Går Sveriges ekonomi bra? Det beror på vem man frågar och vid vilken tidpunkt. När Donald Trump vann presidentvalet 2016, skiftade många republikaners syn på ekonomins hälsa över en natt, enligt en studie vid Princetonuniversitet i USA häromåret – trots att inget egentligen hade hänt.”

Är högern alltid ond?

ETC trampar på i sina spår och menar satt ”näringslivet” inte är intresserat av klimatfrågor, hållbarhet utan bara suktar efter pengar. Det är den gamla klassiska rollfördelningen där höger är blodtörstig kapitalism, allt ont på jorden, och vänstern är solidarisk och inkännande. Så här skriver ETC: ”Det är svårt att förstå M:s valkampanj. ”NU tar vi tag i Sverige” är ju paroll utan trovärdighet när man är ett litet parti. De hårda tagen mot brottslingar och längre arbetsdag för elever riktar sig till väljare som ska vara allmänt missnöjda, men högerns väljare är ju inte kända för allmänt missnöje, de är kända för att vilja ha det mycket bättre och gärna snabbt.”

Är Centern ett extremparti?

Aftonbladet skriver om arbetsrätten och klassar Centerpartiet som ett extremt parti: ”Centerpartiet är extremt i arbetsmarknadsfrågor. Partiet vill avskaffa anställningsskyddet för anställda i företag med mindre än 50 anställda, avskaffa företrädesrätten till återanställning och försämra förtroendemannalagen. Bland annat.Centern vill dessutom, precis som de andra allianspartierna beröva löntagarna viktiga delar av strejkrätten, införa lagar om lägre löner för unga och nyanlända och underlätta för otrygga anställningar.Mer makt till chefen, mer godtycke för löntagarna.”

Valfläsk

GP skriver om ett uppmärksammat sent vallöfte: ”Socialdemokraterna byggde en gång ett folkhem som varken skulle ha kelgrisar eller styvbarn. Att servera svindyrt valfläsk à la familjevecka i en tid när funktionsnedsatta barn inte får hjälp visar återigen att socialdemokratin förlorat kontakten med sina rötter. Gravida ska inte oroas över att de måste sluta jobba om de väljer att föda barn med handikapp.”

ANNONS
ANNONS

Dagen snackis:

Ikväll är det duell mellan Stefan Löfven (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i SVT. Kan bli en klassisk drabbning där vi förhoppningsvis får svar på en del väsentliga frågor inför valet om en dryg vecka.